pátek 29. března 2013

Velikonoční bezlepková nádivka

Velikonoce nejsou jen pomlázka a mazance, ale také velikonoční nádivka, její bezlepková výroba je vcelku jednoduchá, prostě zaměníte lepkové housky za bezlepkové, ALE pozor je třeba dát i při výběru uzeného masa - ne všechno uzené maso, které najdete na pultech supermarketů, je maso a tudíž bezlepkový produkt. Vyvarujte se levných náhražek, není nad uzené maso od řezníka (samozřejmě prověřeného).

Housky je možno použít nějaké starší, nevyužité - je dobré "zbytky" pečiva mrazit a pak využít na čerstvou strouhanku, nebo právě do nádivek. Já jednou použila i domácí, ne zrovna povedené kukuřičné housky, ale v nádivce byly vynikající :-)

A zde již recept pro cca 4-6 porcí:

30 dkg uzeného masa - na kostičky pokrájeného
30 dkg bílého masa - kuřecí či krůtí prsa, vykostěný králík - opět na kostky
50 dkg hovězího + 50 dkg vepřového semlít
3-4 vařený vejce nakrájet na kostky
2 syrový vejce +  trochu mléka
4 bezlepkové housky na kostičky
sůl, pepř, majoránka, kmín mletý
kopřivy, kontryhel, listy špenátu - cokoliv jedlého zeleného

Housky namočte do rozmíchaných vajíček s mlékem, vyždímejte, smíchejte s umletým masem (pořádně), dále s nakrájeným uzeným a bílým masem, nakonec přimíchejte zelené listy, koření (dle chuti) a vařená vejce. Můžete přidat i líci či dvě oleje, zvlášť pokud melete libové vepřové.
Dejte do vymazaného pekáčku, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45 - 60 min při 160°C (do zlaté kůrčičky).

Ahoj Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat