úterý 2. dubna 2013

Bezlepkové vaření - bezlepkové přílohy - POLENTA

Uvařit cokoliv bezlepkového je o dost snažší než upéci, přesto občas bývá problém s bezlepkovými přílohami, přeci jen jsme Češi a tak máme rádi knedlíky. Čím je nahradit? Zdravě a bezlepkově? V jednom z předchozích článků jsme již zmínili noky, nyní zkusíme další variantu.

Velice chutná a na přípravu jednoduchá je polenta - kukuřičná kaše. Nejrychlejší na přípravu je instantní kaše, ale poměrně dobře se dá uvařit i z kukuřičné mouky. Nebudu zde uvádět návody, jak doma uvařit polentu, protože těch je plný net. Spíše nabídnu možnosti, jak ji dochutit. Kromě soli ;-)

Super nápad je polentu zamíchat s parmazánem, upéct v troubě, nakrájet na čtverce a podávat jako přílohu, nebo jen se zeleninou - grilovanou či vařenou. Jinou variantou je sýr gorgonzola. Vynikající. Kromě sýrů můžeme zamíchat nakrájená sušená rajčata, olivy, nebo pečené nakládané papriky. Super i jako rychlá večeře, event svačinka.
Polentě též sluší rajčatová omáčka, parmazán a třeba polníček, úžasné. Nebo houby, nejlépe směs hříbků, dle chuti opět sýr dle vašeho výběru, rukolou či polníčkem nic nezkazíte. Často také používám petrželku, mám ji z léta zamraženou. Opět využijete jako samostatné jídlo, nebo i jako příloh k pečenému masu.

Pokud osmažíte cibulku spolu s česnekem a společně zamícháte do polenty, jde opět o super nápad k pečenému masu.

Zajímavé recepty najdete na webu S Italem v kuchyni: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Polenta-fritta-al-rosmarino. Fritovat polentu by mě tedy nenapadlo :-)

Na internetu najdete také spoustu receptů na polentu zapékanou, kdy máte hotové komplet jídlo. Já zatím nevyzkoušela, uvidíme.
Také jsem našla spoustu receptů na sladkou verzi polenty, ale nezkoušela jsem. A pak i na polentovou pizzu - uvidme, třeba se k ní dostaneme příště.

Máte-li vy nějaký super nápad pro využití polenty, budeme rády, když nám napíšete.

Ahoj, Petra


Žádné komentáře:

Okomentovat