pondělí 29. dubna 2013

Dortů není nikdy dost :-)

Protože začátek roku se v naší rodině nese ve znamení oslav, musíme řešit přípravu bezlepkového dortu. I když zatím máme v rodině pouze jednu dietářku (doufejme, že to tak zůstane), pečeme na oslavy vždy dort bezlepkový. Po hodně pokusech již ani zapřisáhlí hladkomouko jedlíci nepoznají, že dort není z jejich oblíbené pšeničné hladké dvounulky, ale pohankové, jáhlové, amarantové - prostě jakékoliv bezlepkové mouky a i mouky zdravé! Jednoduchý bezlepkový dort - náhrada piškotového korpusu:

3 vajíčka 125 gr přírodního cukru 1 šlehačka (smetana je málo, opravdu použijte šlehačku min 33%) 250 gr směsi bezlepkových mouk 1 prdopeč :-) Vajíčka vyšleháme spolu s cukrem, co nejdéle, do pěny. Poté zašleháme šlehačku, mouku smíchanou s práškem do pečiva již jen lehce vmícháme. Necháme chvíli bobtnat (mezitím si dáme vyhřát troubu na cca 180°-190°horkovzduch), ještě jednou opatrně zamícháme a vlijeme do vymazané např. kokosem vysypané dortové formy a dáme péct - cca 45-55 min, do zlatohněda. Vychladlý korpus rozřízneme a promažeme nějakou výraznou marmeládou (já nejraději malinovou), povrch ozdobíme pařížskou a bílou hutně vyšlehanou smetanou. Posypeme čoko hoblinami (samo bezlepkovou čokoládou - ano i tady najdete lepek, světe div se, ale je to tak)- fantazii se meze nekladou :-) Dobrou chuť přeje Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat