Recepty

Bezlepkový kynutý švestkový koláč

Množství surovin na 1 plech:

200 gr bezlepkové mouky (směs pohankové a kukuřičné hladké, půl na půl)
3 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)
210 gr smetany 12% - na vaření
1/3 42 gr kostky kvasnic
2-3 lžíce třtinového cukru
lžička soli
1 žloutek
cca1 kg vypeckovaných rozpůlených švestek, nebo směs švestky a blumy
mletý mák
třtinový cukr na posyp ovoce
cukr moučkový na posyp koláče

Připravíme si kvásek - ohřejeme smetanu (abychom v ní udrželi prst), přidáme 1 lžíci cukru, 1 lžíci směsi mouky, droždí. Rozmícháme vidličkou nebo v domácí pekárně. Počkáme až kvásek vzejde, cca 10 min, nejlépe ponecháme v teple.

V pekárně zaděláme těsto: vlijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, žloutek, sůl, mouku a necháme pořádně promísit a vykynout. Pekárna se vyhřívá při kynutí, to je pro pohankovou mouku hodně důležité, nemáme-li pekárnu, necháme mírně vyhřát troubu, na 50°C, pootevřeme dvířka a těsto nechám v troubě kynout, přikryté. Během kynutí (cca 1-1,5 hod) min 2x důkladně promícháme (pekárna dělá sama).

Těsto je docela tekuté, po vykynutí ho vlijeme na tukem vymazaný plech a vysypaný např. kokosem č i bezlepkovou moukou (já používám pečící papír) a ponecháme ještě cca 10 min kynout. Pokládáme půlkami švestek (broskví, blum, ...) řezem nahoru. Posypeme ovoce krystalovým třtinovým cukrem, mákem a dáme do vyhřáté trouby péct (220°C) - nepoužíváme horkovzduch!

Pečeme cca 30 min - okraje musí být pevné, zlatohnědé.

Vychladlý koláč ještě dle chuti můžeme posypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Rýžový meruňkový koláč

Suroviny:

500g rýžové mouky
300g moučkového cukru (tolik z důvodu kyselejších meruněk)
1 šlehačka 33%
4 vejce                                                                                                       
hrnek mléka
prášek do pečiva
mleté mandle a oříšky
meruňky
olej a kokos na plech

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem do husté nadýchané hmoty, přidáme šlehačku a mléko, opět prošleháme, smícháme mouku s práškem do pečiva a cukr a přimícháme do mokré směsi, zase důkladně prošleháme, ale již pomaleji.
Připravíme si menší vyšší plech, vymažeme olejem a hustě posypeme kokosem, vylijeme na něj větší část těsta, poklademe ovocem a nalijeme zbytek těsta, rovnoměrně :-)
Nakonec posypeme semletými mandlemi a oříšky.
Pečeme pomalu, tak na 160°C, cca 50 min.





Bezlepkový ovocný koláč z podmáslí

Suroviny na těsto:

jakékoliv ovoce  hodně ;-)
1/2l podmáslí
trocha oleje - cca 5 lžic
3 vejce
250g kukuřičná hladká mouka
250g rýžová hladká mouka
200g moučkový cukr
prášek do pečiva
vanilkový cukr

Na drobenku:
cukr moučka
kukuřičná mouka polohrubá
změklé máslo

Ušleháme vejce s olejem, přidáme cukr, šleháme do pěny. Přilijeme podmáslí, opět chvíli šleháme.
Navážené mouky důkladně smísíme s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva a postupně přimícháme do tekuté směsi.
Až se vše pěkně spojí a promíchá, necháme alespoň 15 minut odležet. Těsto by mělo být dost husté, ale tekuté, pokud není přidejte ještě podmáslí.
Poté nalijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem.
Poklademe omytým ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C cca 1 hodinu.




Skořicové nebo kokosové sušenky


Na cca 24 sušenek potřebujete:

220g másla
150g třtinového cukru
1 lžíce javorového sirupu (můžete nahradit medem)
2 vejce
200g rýžové mouky
100g kukuřičné mouky
100g pohankové mouky
vše hladké
1 lžička kypřícího prášku
skořice mletá
kokos

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, trochu to nabude. Pak přidejte sirup a vejce za stálého šlehání. Mouky a kypřicí prášek zamíchejte zvlášť a postupně přidávejte do vaječné hmoty a pořádně promíchejte. Těsto rozdělte do dvou misek, do jedné části těsta přidejte 1 vrchovatou lžíci skořice, do druhé části těsta kokos - 2 lžíce (nebo jak máte rádi). Opět promíchat. Těsto by mělo mít dost hustou konzistenci. Pokud nemá, přidejte trochu rýžové mouky. Poté dejte do mrazáku na cca 20min.
Těsto krásně přituhne, a tak Vám z něj půjdou dobře udělat válečky, které nakrájíte na 1-2cm široká kolečka a položíte na plech s pečícím papírem. Dávejte trochu více od sebe, protože sušenky trochu nakynou.
Pečeme tak na 170°C 30-40 min. Nebo, až se Vám bude zdát, že sušenky hnědnou, hned vyndejte z trouby ven.



Jablečný koláč z bezlepkového křehkého těsta

180 gr hladké pohankové mouky
20 gr kukuřičného škrobu
15 gr moučkového cukru
1/4 balíčku prášku do pečiva
1/4 - 1/2 lžičky soli (dle chuti)
100 gr másla, studeného
1 vejce
trochu kukuřičného škrobu na obalení těsta

1 kg jablek, nakrájených na osminky
70 gr másla
150 gr přírodního třtinového cukru

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte cca 70 gr másla, přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Poté vložte jablíčka, povařte cca 10 min.

Mouku a škrob smíchejte s práškem do pečiva, se solí, moučkovým cukrem, přidejte vajíčko, nasekané vychlazené máslo  rychle zpracujte těsto. Pokud by se Vám zdálo suché, přidejte lžíci ledové vody. Těsto poprašte kukuř. škrobem a dejte zabalené ve folii vychladit.

Do vymazaného pekáče (nejlépe skleněný, nebo teflonový) vložte zkaramelizovaná jablka, těsto vyválejte na požadovaný tvar (dle pekáče) a jablka pokryjte, těsto přimáčkněte. Dejte do vyhřáté trouby a pečte při cca 180°C cca 25-30 min. Nejlépe bez horkovzduchu. Po vychladnutí opatrně nakrájejte, bezlepkové křehké těsto je opravdu velmi křehké :-(

Americké donuts

Suroviny:

Na těsto: 
300g bezlepkové mouky (Michalík)
100g másla
1 kostka droždí
trocha vlažného mléka
1 vejce
1 žloutek
80g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli

Na ozdobení:
moučkový cukr
rozemletá směs oříšků
rozpuštěná čokoláda
kokos


Z mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
Mouku dáme do mísy a přidáme vejce, žloutek, rozpuštěné máslo, sůl a kvásek a zapracujeme tak, aby vzniklo hladké, vláčné těsto a necháme v teple vykynout cca 1 hodinu.
Pak z těsta tvoříme malé bochánky (při této patlanici používala mouku kukuřičnou), do kterých vykrojíme dírku, dáme na vymazaný plech a
pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 170°C.
upečené a vychladlé donuty obalíme buď v cukru smíchaným s kokosem nebo polijeme čokoládou a posypeme oříšky. 




Bábovka z oleje

250ml mléka
1 prášek do pečiva
4 vejce
10 dkg oleje
100g kukuřičné mouky
150g pohankové mouky
trochu citrónové kůry
kdo má rád tak může přidat  6 lžic kakaa

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, citrónovou kůru, mléko, pak mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Vlijeme do předem vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy (kdo přidá kakao, tak si nechá v míse trochu těsta, přidá kakao a nalije na první část těsta do formy) a pečeme pomalu při 160°C cca 45 min.



Bezlepkový cheesecake z tvarohu

cca 350 gr bezlepkového cukroví rozdrobit
cca 100 gr másla
2 tvarohy (klidně vaničkového)
1 bezlepkový vanilkový pudingový prášek
cukr přírodní třtinový dle chuti
vanilkový cukr, nejlépe domácí
pár kapek vanilkového extraktu (opět nej domácí)
citrónová kúra nastrouhaná z biocitrónu
2 vajíčka
mandle plátky, ovoce (borůvky, jahody či maliny)

Bezlepkové sušenky rozdrobíme, spojíme s máslem a namačkáme do vymazané formy máslem (olejem) nebo vyloženou pečícím papírem, krátce cca 10 min předpečeme při 160°C  - pozor ne vyšší teplotu, rádo se pálí u okrajů. V míse vyšleháme vajíčka s cukrem, vanilkovým cukrem, postupně přidáme tvarohy, citrónovou kúru, nakonec dobře rozmícháme vanilkový prášek, přidáme mandle. Směs vlijeme na předpečenou krustu, nahoru nasypeme ovoce a dáme péct při 160°C cca 40 min (směs je hotová, když se již moc nehýbe a zlátne).

Necháme vychladit.

Semlbába


Pokud vám zbyl bezlepkový mazanec, nebo se třeba úplně nepovedl a je suchý, drobivý, připomenu vám starý nápad, jak z něho udělat super
mňamku :-)

Střední mazanec
500 ml mléka
cukr dle chuti
vanilkový lusk
2 vejce
2-3 žloutky
máslo
rozinky, mandle plátky

Mazanec nakrájejte na plátky, které můžete pomazat máslem, na chvilinku strčte po gril, aby se mazanec trochu opekl (opravdu jen na chvilku, snadno se spálí), poté naskládejte do máslem vymazaného pekáčku, prosypte rozinkami a mandlemi. Troubu ponechte na cca 170°C. Připravte si směs na zalití: Vlijte mléko do rendlíku, přidejte dřeň z vanilkového lusku i vydlabané lusky, přiveďte k varu, vypněte, rozmíchejte cukr. V misce prošlehejte vajíčka se žloutky a pomalinku přilévejte za stálého šlehání teplé mléko. Poté vše vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 30 min.

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Suroviny na těsto:

450g mouky (100g rýžová, 100g pohanková, 250g kukuřičná hladká)
50g škrobové mouky (př. Unimix)
1lžička skořice
1lžička perníkového koření
špetka soli
půl kostky droždí
90g másla
140ml mléka
2 vejce

Na náplň:

šťáva ze dvou pomerančů
100g sušeného ovoce (vaše oblíbené)
100g rozinek
citrusová kůra nastrouhaná
60g másla
120g cukru
60g rýžové mouky
120g oříšků nebo mandlí

Připravíme si kvásek ( teplé mléko, trochu cukru a mouky, droždí), v míse promícháme mouky dohromady, přidáme sůl, koření, máslo, vejce prošlehané se zbytkem mléka, kvásek a vypracujeme těsto. Nahřejeme si troubu na 40°C a dáme tam těsto přikryté utěrkou vykynout.

Mezitím si připravíme náplň.
Zahřejeme pomerančovou šťávu se sušeným ovocem a rozinkami, přidáme citrónovou kůru a lehounce povaříme, aby ovoce nabobtnalo. Směs scedíme a zbylou šťávu si necháme...budeme ji potřebovat. Z másla, cukru a mouky připravíme drobenku, přidáme do ní mandle či oříšky a vychladlé ovoce.

Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly (pokud budeme chtít 2 větší věnce, jinak na 4 díly), prohněteme, pokud je třeba přidáme rýžovou mouku a rozválíme na placku, rozprostřeme na ní polovinu náplně, okraje nechte volné, aby s náplň nesypala a srolujeme jako roládu, šlo mi trochu hůř, těsto se mi trhalo, tak jsem to jednoduše uplácala :-) Opatrně vyválíme v delší kus, který pak rozpůlíme a opatrně oba kusy spleteme do spirály, stočíme do kruhu a máme věnec.
Stejně opakujeme s druhou půlkou těsta.
Pokud chcete menší věnečky, postupujete stejně, jen s těstem na 4 díly......

Troubu předehřejeme na 180°C, věnce položíme na plech, necháme chvíli uležet a pak pečeme cca 20-25 min.

Když budou věnce upečené, vyndáme je a ještě horké potřeme zbylou pomerančovou šťávou.




Bezlepkové masopustní koblihy

Suroviny:

420g mouka Michalík
80g mouka jáhlová
100g másla 
300ml mléka
1/2 kostky droždí
40g třtinového cukru
4 žloutky
2 lžíce rumu
špetku soli
citrónovou kůru
džem
olej na smažení
cukr moučka na obalení

Část mléka si ohřejeme a přidáme lžíci cukru a droždí a necháme udělat kvásek, máslo si rozpustíme, ušleháme žloutky s cukrem a citrónovou kůrou, přidáme zbytek mléka, rum, všechno pořádně prošleháme.
Mouky promícháme dohromady, přidáme sůl a postupně přimícháme do našlehané směsi, nakonec přimícháme kvásek.
Těsto pomalu ale důkladně prohněteme.
Nahřejeme si troubu na cca 30-40°C a těsto tam dáme vykynout asi tak na 1 hod. Uvidíte sami za jak dlouho těsto krásně vykyne.

Připravíme si plochu na přípravu koblih, já dělala z těsta menší válečky, které jsem nakrájela na stejné kusy, ze kterých jsem uválela kulaté koblihy, koukala jsem jak blázen, jak to krásně jde, těsto se vůbec nikde nelepilo a krásně drželo!!!

Koblihy necháme ještě chvíli kynout a mezitím do hlubšího hrnce dáme olej, asi tak 5 cm vysoká hladina a pomalu olej rozpálíme, pozor, nedávejte na plno, nebo se Vám koblihy připálí a uvnitř budou syrové.....

Koblihy dáváme do rozpáleného oleje tak, aby na sobě nebyly namačkané a na 1 minutu překlopíme poklicí - nezvedáme ji, poté koblihy otočíme a osmažíme z druhé strany, už bez poklice. Osmažené koblihy vyndáme a obalíme v cukru. Kdo má v kuchyni náčiní podobné injekční stříkačce, napíchne do koblih džem.
Koblihy jsou výborné i bez džemu.



Kaiserschmarrn - císařský bezlepkový trhanec

4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
200 gr bezlepkové mouky (směs pohankové a o něco méně jahelné a kukuřičné)
300 ml mléka
100 gr zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu (nebo sáček vanilkového cukru)
lžička skořice, špetka soli
rozinky množství dle chuti - předem namočené v rumu či vodě (cca 30 min)
třtinový cukr
máslo

Žloutky spolu se skořicí, solí, vanilkou, mlékem, šlehačkou a moukou prošleháme, necháme odstát cca 30 min (klidně i déle), potom vmícháme sníh z bílků. Naběračku těsta rozlijeme na pánev s rozpuštěným máslem, silnější vrstva než na palačinky, posypeme předem namočenými rozinkami a trochou cukru a otočíme, roztrháme a necháme dopéct.

Na talíři posypeme dle chuti moučkovým cukrem, podáváme se švestkovým kompotem, nebo jablečnou přesnídávkou.



Špenátový quiche

Na těsto:
220g mouky (kukuřičná a jáhlová)
120g másla (musela jsem postupně ještě přidat)
2 žloutky
sůl

Náplň:
4 vejce
2 šlehačky
200g tvrdého sýra (jaký máte rádi, doporučuji čedar)
špenát
česnek 2-3 stroužky
sůl
pepř

Suroviny na těsto smícháme a vytvoříme bochánek, pokud se těsto hodně drolí přidáme máslo. Bochánek těsta dáme uležet do lednice alespoň na hodinu. Mezitím si připravíme náplň.
Špenát smícháme s nastrouhaným česnekem, šlehačku rozmícháme s vejci, sýr nastrouháme.
Uleželé těsto namačkáme do koláčové formy a dáme předpéct na cca 15 min do trouby na 180°C, pak vyndáme a poklademe těsto špenátem, zalijeme šlehačkou, popepříme, osolíme a posypeme strouhaným sýrem. Pokračujeme s pečením dokud nám náplň neztuhne a sýr zezlátne.



Jablečná bezlepková buchta z podmáslí

35 dkg bezlepkové mouky (směs 2/3 pohankové a 1/3 jahelné)
1 lžička sody
20 dkg cukru (nejlépe třtinový)
1 podmáslí (500 ml)
1 sklenice oleje (řepkový)
10 dkg mletých vlašských ořechů
2 vejce
2 jablka nastrouhaná event.
3 lžíce kakaa, rozinky, koření ml. skořice

 Zapněte troubu na cca 180-190°C. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte podmáslí, olej, zašlehejte, dále mouku smíchanou se sodou, kořením, prošlehejte, nakonec zamíchejte kakao, rozinky, strouhaná jablka. Vlijte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte do hněda, cca 30 min.



Jablíčka v těstíčku
(pro 4 osoby)

1/2 l mléka
špetka soli
2 vajíčka
150-200 gr mouky (směs 1/3 jahelné a 2/3 pohankové)
trochu ml. skořice (či perníkové koření)
4-6 jablíček


Vše ušleháme, dle hustoty těsta event přidáme bezlepkovou mouku - těsto musí být husté (více než na palačinky). Necháme odstát alespoň 1 hodinu, nejlépe více (může se i přes noc v lednici, pak je těsto nejlepší).
Jablíčka mezitím omyjeme, opatrně vyřízneme ohryzek (aby nám jablíčko neprasklo) a poté nakrájíme cca 0,5 cm silné plátky (kola s dírkou uprostřed). Na pánvičku dáme trošinku oleje, vymažeme ji a necháme rozehřát. Jablíčka postupně obalujeme v těstíčku a smažíme jako palačinky, každou stranu. Poté vyndáme a posypeme směsí moučkového cukru se skořicí. Jíme nejlépe ještě teplé, můžeme přidat trošku kyselé marmelády, brusinky, vyšlehanou šlehačku, posypat mandlemi, ale vynikající i jen tak samotné...:-)

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Suroviny:

80g másla
100g hery
100g kukuřičné hladké mouky
60g pohankové mouky
60g bezlepkové směsi (Jizerka)
40g cukru moučka
80g mletých mandlí
+ cukr moučka a vanilkový cukr na obalování

Suroviny smícháme dohromady, vypracujeme těsto a necháme opět minimálně 24 hodin odležet, klidně 2 dny. Věřte, že je to pak opravdu lepší.
Poté modelujeme rohlíčky, u nás to baví děti, takže máme co rohlíček to originál, formu na rohlíčky totiž nevlastníme....... :-)
Pečeme zase pomalu na 150°C, tak 15-20 min, záleží jestli máte rohlíčky nebo rohlíky ;-)
No a po upečení ještě teplé obalujeme v cukru a pak zase necháme nějaký ten den uležet než se do nich pustíme.........



Bezlepková kaše z quinoi
2 porce

cca 100 gr quinoi 
voda
špetka soli
skořice
cukr, mléko, sušené ovoce, mandle (či jiné oříšky)
jablko (hruška, varianty ovoce dle chuti...)

Quinou opláchnu v sítku proudem vody, zaliji v hrnci cca 2-3 mm nad vrstvou quinoi vodou, dám vařit, jakmile začnou stoupat bublinky, dám na cca třetí stupeň (sporák s devíti stupni), přidám špetku soli a velice pomalu vařím na půl zakryté pokličkou (mezitím ta koupelna že ;-) ) Občas juknu, zda není třeba přilít trošinku vody. Vařím cca 15 min, poté přiliji drobet mléka, opět cca 2 mm nad vršíček a cukr dle chuti, rozinky,...povařím cca 3-5 min. Vypnu, nastrouhám jablko, přidám spolu s mandlemi, skořicí a promíchám. Přiklopím pokličku a nechám dojít. Poté přemístím do skleněné nádoby s pevným uzávěrem (např. na marmelády, nejlépe se silným sklem) a odvezu do práce :-) Dobrou chuť.




Vánoční košíčky   (různé náplně)

Na košíčky budete potřebovat:

180g kukuřičné hladké mouky
70g rýžové mouky
50g pohankové mouky
80g cukru moučka
200g hery
1 vejce
70g mletých mandlí (neloupaných)
35 - 40 malých papírových košíčků

Heru si trochu rozpusťte nebo nechte celý den venku ať hodně změkne, přidejte k ní ostatní suroviny a pořádně promíchejte až se Vám vše pěkně spojí. Udělejte si z těsta bochánek a nechte uležet v lednici 2 dny. Nechte opravdu co nejdéle uležet, těsto je pak mnohem lepší.
Připravte si papírové košíčky. Z těsta dělejte malé kuličky, do kterých prstem vymáčknete důlek a dáme do košíčku na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C. Necháme vychladnout a naplníme nějakou dobrotou.

Náplně:

Čokoládová klasika

Rozpustíme dobrou čokoládu s máslem, tak, aby byla čokoláda hustá a plníme lžičkou košíčky.
Necháme ztuhnout a je hotovo :-)

Mandlový krém

Pokud si vyberete tento krém, nechte košíčky pouze předpéct tak 10 min (150°C), až trochu vychladnou naplňte je a dejte ještě s náplní dopéci. Asi tak 10 minut, ale raději je pořádně hlídejte, aby se náplň nepřipekla.

100g mletých mandlí
100g másla
50g cukru
trocha nastrouhané kůry z pomeranče
1 lžička vanilkového extraktu (popřípadě vanilkový cukr)
špetka soli

džem dle chuti (nejlépe rybízový)

Vše smícháme dohromady (kromě džemu) a plníme košíčky tím způsobem, že 1 vrstva krému, jedna džemu a ještě jedna krému. Nejlépe vypadá, když použijete džem červené barvy ;-)
Když je hotovo, dáme tedy ještě cca 10 min dopéct.

Karamelová náplň (tu budu teprve zkoušet)

250g nasekaných pekanových ořechů
600ml smetany ke šlehání (min.33%)
200g tmavého třtinového cukru
3 lžičky kvalitní instantní kávy

Svaříme smetanu s cukrem do medové konzistence, cca 10 min, přidáme ořechy a kávu, promícháme a necháme přes noc vychladnout a uležet. S košíčkama stejný postup jako s mandlovým krémem... košíčky předpéct bez náplně a po přidání náplně dopéct.




Vánoční makové hvězdy 

Suroviny:
125g mletého máku
125g moučkového cukru
150g másla nebo hery (pravděpodobně budete potřebovat více)
150g bezlepkové mouky (nejlépe namíchat rýžovou, pohankovou, kukuřičnou)
lžička skořice

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hroudu těsta, pokud se Vám bude těsto hodně drobit, je třeba přidat tuk. Přidávejte ho ale po malých částech.
Necháme uležet do druhého dne. Před válením si těsto musíme vyndat dříve, aby změklo. Připravíme si igelit na linku, dáme část těsta, přiložíme druhý igelit a vyválíme placku asi tak na 3-4 mm, tenčí určitě ne, myslím, že by se s tím pak špatně pracovalo. Vykrájíme si hvězdičky (samo i jiný tvar), snažíme se o sudý počet...budeme slepovat. Záleží na velikosti, ale měli byste mít množství asi na tři plechy.
Pečeme pomalu! na 150°C a hlídáme, cukroví je poměrně rychle hotové, ale pokud se Vám trochu připeče, nic si z toho nedělejte, připečené jsou také výtečné ;-)
Necháme vychladnout a pak promažeme jakýmkoliv džemem, slepíme k sobě a zdobíme nejlépe bílou čokoládovou polevou, fantazii se meze nekladou.......




Božská bezlepková roláda se šlehačkou

5-6 vajíček (množství dle velikosti)
3 lžíce bezlepkové mouky (pohanková nebo jenom kukuřičný škrob)
1 lžička prášku do pečiva (prdopeč)
dle chuti cukr, cca 50-100 gr moučkový cukr (může být i přírodní jemnější)
2 šlehačky nejlépe min 40% (budete-li chtít čokoládovou, recept na ní níže)
ovoce, čokoláda hodně % :-)

Připravte si pečící papír na větší plech, vymažte tukem. Zapněte troubu na cca 170°C. V míse šlehejte vajíčka s cukrem, dlouho, cca 5 min, do husté pěny, poté opatrně přidejte bezlepkovou mouku smíchanou s prdopečem. Opatrně zamíchejte a pomocí stěrky přesuňte rovnoměrně na vymazaný papír, rozetřete cca 2-3 mm a upečte, trvá to chvilinku, cca 10 min, hlídejte. Do zlatohnědé. Poté nechávám malinko zchladnout a opatrně pomocí papíru stočím. Někdo doporučuje překlopit na jiný čistý a třeba cukrem či kakaem vysypaný papír a s ním potom stočit, vyberte si. Stočenou bezlepkovou roládu necháme úplně vychladnout.  

V míse vyšleháme šlehačky, nebo jenom jednu a z druhé vyrobíme čokoládovou.

Já si čokoládovou šlehačku připravuji podobně jako pařížskou (neznám rozdíl) a to den předem. V kastrůlku dám šlehačku vařit, nalámu do ní tabulku dobré hořké čokolády, pomalu za stálého míchání nechám přejít varem cca 2 min, do vychladnutí potom občas zamíchám. Na noc dám vychladit a druhý den vyšlehám, dostanu tak opravdu hustou a opravdu famózní čokoládovou šlehačku.

Vychladlou roládu rozvinu, potřu šlehačkami (trochu nechám na povrch) a pokladu ovocem, zabalím zpět (nebo jenom dovnitř rozetřu čokoládovou a povrch potřu ozdobně bílou), zabalím, povrch potřu ozdobně šlehačkou, mohu dozdobit nastrouhanou čokoládou,....



Bezlepková pizza kynutá

Na dva plechy pizzy potřebujete:

2 lžičky sušeného droždí
1/2 lžičky cukru krupice
650 - 700g bezlepkové mouky (míchám dohromady bezlp. směs, pohankovou a rýžovou)
4 lžíce olivového oleje
1 lžičku soli

Připravíme si kvásek - teplá voda, lžička mouky, cukr, droždí, necháme vzejít.
Mouky smícháme, přidáme sůl, olej a kvásek. Promícháme příborovým nožem, pak uvidíme zda ještě přidat trochu mouky či ne, a prohněteme rukama.
Necháme cca 45 min vykynout.
Připravíme si velikost pečícího papíru odpovídajíc velikosti plechu a na něm vyválíme těsto, poté s papírem přehodíme na plech (je dobré si plech předem nahřát).Na těsto přidáme svoje osvědčené dobroty. Pečeme opět pomalu při 160°C.



Bezlepková pizza z kypřícího prášku
těsto na 2 plechy

500g mouky (300g bezlepková směs Michalík, 150g jáhlová mouka, 50g pohanková mouka)
400ml teplé vody
6 lžic olivového oleje
sůl
8g prášku do pečiva
1/2 dávky xantanu (100ml horké vody + 1 lžička xantanu)
- je dobré si to připravit aspoň půl hodiny před přípravou těsta, voda s xantanem bude dobře    
  propojená 

Mouky smícháme, přidáme prášek do pečiva a sůl, suchou směs postupně vmícháme do mokré směsi - teplá voda, xantan, olivový olej. Těsto necháme trochu uležet. Na plechy si dáme pečící papír a nandáme na každý část těsta, rozetřeme na tenkou vrstvu.

Pak si už jen každý přidá své oblíbené ingredience a dáme péct na 160°C. Hlídejte si to dobře, je to docela rychle upečeno, cca 20 min.






Skořicové bezlepkové muffiny
cca 10 ks

40 gr lískových oříšků (klidně i mandle) namletých
120 gr změklého másla
cca 80 gr přírodního cukru (z cukrové třtiny)
vanilkový cukr s pravou vanilkou - např. z DM drogerie :-)
špetka soli
2 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření (nebo směs hřebíčku, zázvoru, badyánu - namlít)
2 vejce

200 gr mouky (směs pohankové, amarantové, kukuřičné - po třetinách)
2 lžičky prášku do pečiva (opět nejlépe DM drogerie, bezfosfátový)
200 gr podmáslí - lze nahradit 1 bílým jogurtem cca 200 gr rozmíchaným v cca 50 ml vody
rozinky (sušené brusinky, na kousky nakrájené sušené ovoce dle chuti)

Předehřejeme si troubu, vymažeme formičky na muffiny - pokud máme papírové formičky, vymažeme též a vložíme do pevných formiček (a navíc nám ubude práce s pracným mytím formiček).

Prošleháme máslo, cukr, sůl, koření, postupně přidáme vejce a vléváme pomalu podmáslí, lehce vše vyšleháme, potom opatrně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva - pozor nepřešlehat - nakonec přidáme oříšky a sušené ovoce. Těstem naplníme formičky do výše cca 3/4. Pečeme cca 30 min při cca 180°C. Muffiny zezlátnou - propečenost vyzkoušíme vpíchnutím špejle. Muffiny ještě teplé vyklápíme z formiček. A hlídáme před strávníky, aby stihly vychladnout :-)



Bramborová tortilla

Na tuhle fofr bezlepkovou večeři pro 4 lidi potřebujete:

vařené brambory cca 4 větší kusy
8 - 10 vajec
cibuli
sůl
pepř
trochu oleje na smažení
strouhaný sýr dle chuti - nejlepší je parmazán
zelenina - hrášek, červená paprika (nakrájená na nudličky), kukuřice....
nebo můžete přidat houby, strouhanou mrkev...cokoliv vám chutná..........

Na větší pánvi orestujeme cibuli, přidáme zeleninu, trochu podusíme, přidáme na plátky nebo na kousky nakrájené brambory, opatrně promícháme, aby se nám nerozpadly a zalijeme rozmíchanými vejci. Posypáme sýrem a necháme vejce ztuhnout. 

Můžeme podávat se zeleninovým salátem... :-)



Jablečné jednoduché muffiny

Na 16 muffinů potřebujete:

2 hrnky pohankové mouky
1 hrnek bezlepkové mouky (př. Jizerka)
1 a 1/2 hrnku cukr krupice
1 máslo ( použila jsem heru)
4 vejce
1/2 prášku do pečiva
3 lžičky skořice mleté
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradit vanilkovým)
4 - 5 jablek nakrájených na kousky
rozinky 

Vejce, rozpuštěnou heru, cukr vanilkový extrakt rozmixujeme, přidáme skořici, pak suchou směs - mouky smíchané s kypřícím práškem, pořádně promícháme a přidáme jablka a rozinky. Necháme aspoň 5 min uležet a pokud je těsto moc husté, pomalu přidáme mléko.
Směs nandaváme do vymazaných a vysypaných (př.kokosem) muffinových formiček nebo papírových košíčků.
Pečeme pomalu tak na 160°C přibližně 30 min, uvidíte jak se Vám to bude zdát......




Ovocný bezlepkový crumble (čtěte krambl) 


Na výborný ovocný bezlepkový "krambl" budete potřebovat minimum ze svých zásob - ovoce, cukr, máslo, bezlepkovou kukuřičnou strouhanku, skořici, rozinky, mandle :-) Navíc příprava je velice rychlá, můžete využít i pro neohlášenou návštěvu :-)

Dle velikosti zapékací mísy (já používám skleněný pekáč) si připravte množství ovoce (do vymazané nádoby ovoce pokrájejte do výše cca 3/4 nádoby, dle chuti ocukrujte, posypte skořicí, promíchejte s lupínky mandlí, hrozinkami). Dobré kombinace jsou jablka, hrušky, švestky, broskve (libovolný mix).
Vedle v míse si připravte drobenku z másla, cukru a bezlepkové kukuřičné strouhanky - můžete si udělat drobenky hodně a část třeba zamrazit na příště :-)

Ovoce v pekáči hustě posypte drobenkou, trochu přitlačte na ovoce. Dejte péci do trouby při cca  180-200°C cca 20-30 min - drobenka musí být dozlatova, ovoce by mělo pěkně probublávat. Podávejte teplé, studené, samotné či se šlehačkou.


Tvarohový koláč 

Na těsto:
100g krupicového cukru (dala jsem jen 70g)
150g mouky (pohanková a kukuřičná)
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 vejce
150g rozpuštěného másla (jde použít i hera)
trochu strouhané biocitronové kůry
Sušenkové těsto (druhá varianta):
4 balíčky bezlepkových sušenek (viz foto v receptu na Makovošvestkový koláč)
50g rozpuštěného másla
mistička mletých mandlí
Sušenky nastrouháme či rozdrtíme, smícháme s mandlemi a máslem,
vzniklé těsto namačkáme na dno formy.
Na náplň: 
160g másla (opět jsem použila méně, jen 50g)
425ml mléka
500g měkkého tvarohu
2-3 vejce
1 sáček vanilkového pudinku (z DM od firmy Alnatura je nejlepší)
1 lžíce rumu
175g krupicového cukru

Přísady na těsto dáme do mísy a promícháme, necháme ho v lednici chvíli odležet.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň, máslo rozpustíme, přidáme mléko, promícháme a pak přidáme ostatní přísady.
Těsto nalijeme či namačkáme do dortové formy, dle toho, jaká se Vám podaří konzistence....u bezlepkového těsta víme, že občas se chová trošku nevyzpitatelně ..... :-)
Na něj nalijeme tvarohovou směs a pečeme v troubě na 150°C cca 50 min.




Makovošvestkový koláč se sušenkovou drobenkou
Připravíme si ovoce - v tomto případě švestky, dejte je do kastrůlku, promíchejte s trochou cukru krupice a cca 2 min povařte, nechte vychladnout
Na těsto:
200g mouky (100g pohankové, 100g kukuřičné)
4 lžičky kypřicího prášku
100g mletého máku
225g krupicového cukru (to bylo dle receptu, já dala 100g a stačilo to až dost...)
trochu nastrouhané citronové kůry z Bio citronu
150g rozpuštěného másla (můžete i heru - oboje mám vyzkoušené)
150g bílého jogurtu (použila jsem Hollandia)
3 vejce
Na drobenku:
bezlepkové sušenky podobné BeBe sušenkám - 2 balíčky
-používám ty na fotce, jsou moc dobré a nejsou opravdu drahé - cca 13Kč
150g kukuřičné mouky (hladké nebo polohrubé)
60 g krupicového cukru
100g měkkého másla
Sušenky si buď v robotu nastrouhejte nebo dejte do igelitového pytlíku a válečkem rozdrťte,
přidejte do mísy s ostatními přísadami a zpracujte na drobenku.

V míse pak promíchejte mouky, kypřící prášek, mák, cukr, citronovou kůru, máslo, jogurt, vejce a prošlehejte pomalu elektrickým šlehačem.
Těsto nalijte do dortové formy, předem vymazané.

Na těsto nandejte švestky, lehce je vmáčkněte do těsta a posypejte vše drobenkou.

Koláč pečte pomalu, tak na 160°C asi tak přibližně 50 min. Raději vyzkoušejte píchnutím do těsta, zda je vše dobře propečené.



Dýňová jednoduchá polévka

1 dýně na kostičky, není nutné loupat
cibule na kostičky
olej (řepkový, olivový)
citronová šťáva
sůl, pepř

Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, poté přidáme dýni a opět lehce opečeme, podlijeme vodou (těsně nad dýni), osolíme, opepříme dle chuti a povaříme cca 15 min. Lehce rozmixujeme ponorným mixérem máte-li, dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem, jak je libo......velice jednoduché, ale jak se říká: " V jednoduchosti je krása" :-) Výborná ke zdravé a chutné snídani :-)




Bezlepkové housky s Xantanem III

Na cca 10 housek potřebujete:

1/2 kostky kvasnic (21 dkg)
lžíce cukru
drobet teplé vody.....vše smícháme na kvásek a necháme cca 10 min vykynot

10 dkg schär mouky
10 dkg pohankové mouky
25 dkg kukuřičné mouky
5 dkg rýžové mouky (poprvé jsem zaměnila za sojovou, ale to nebyl asi dobrý nápad, stále jsem cítila nepříjemnou příchuť)
kmín, sůl cca 2 lžičky
200 gr zakysané smetany
1 brambora větší vařená, nastrouhaná
200 ml vody (event dle nasákavosti těsta trochu více)
1 lžíce oleje
1 lžička Xantanu rozmíchaná v 100 ml teplé vody - ale do těsta jsem nalila jen půlku -zdálo se mi to nějaké volaké divné ;-) navíc mi to nešlo dobře rozmíchat :-(

Použila jsem domácí pekárnu, nejdříve vložila vše tekuté, potom sypké, navrch vylila kvásek. Zapnula program těsto. Nenechala jsem kynout celou dobu, ale jen cca 45 min,  nechala jsem znova promíchat (u bezlepkového kynutého těsta pravděpodobně velice důležité) a potom znova kynout další cca 1 hod. Protože je těsto docela tekuté, udělala jsem bulky na plech vyložený pečícím papírem pomocí dvou lžící. Bulky jsee nakrojila nožem do kříže, pomazala vajíčkem, posypala semínky, hrubou solí - dle chuti - znova nechala cca 30 min vykynout na plech, poté upekla při cca 200 °C cca 15-20 min. Výsledek skvělý :-) Zkouška u kamarádek dopadla dobře :-)
Lze i dobře zamrazit, po rozmrazení při pokojové teplotě v poho, při opečení v toustovači naprosto vynikající....



Bezlepkové housky II

300 dkg mouky (200dkg bezlepkové směsi (Michalík), zbytek namíchávám - pohanková, jáhlová nebo rýžová)
2 vejce
tvaroh ve vaničce - polotučný / nebo 2 větší uvařené nastrouhané brambory
100 ml oleje (slunečnicový nebo olivový)
100 ml mléka
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rýžového octa (musí být bílý, černý se vyrábí i z prosa a pšenice)
sůl

Pokud máte rádi, přidejte různá semínka - sezamová, slunečnicová nebo dýňová. 

Všechno důkladně promícháme a necháme chvíli uležet, pokud se Vám bude zdát těsto moc řídké, přidejte mouku.
Připravte si plech, nejlépe s pečícím papírem a můžete tvořit z těsta housky.
Pokud si na každou housku namočíte ruce, těsto se Vám na ně nenalepí. Já když to neudělám, mám těsto nalepené všude na rukách a housku nemám uplácanou žádnou..... :-(

Z tohohle množství těsta budete mít asi tak 8 housek, záleží na velikosti.
Na housky naříznu křížek mokrým nožem a můžete nasypat zase semínka.
Pak upečeme v troubě pomalu, tak na 160°C dokud nám lehce nezezlátnou.



Bezlepkové slané tyčky se sýrem

1 bezlepkové listové těsto
hrubá sůl
200 gr oblíbeného sýru - nejlépe parmazán, niva
vajíčko

Bezlepkové listové těsto rozválíme zhruba jako na štrúdl :-) Přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Při každém pečení bezlepkových dobrot je dobré použít pečící papír, bezlepkové těsto se rádo připéká. Pomažeme vajíčkem, lehce osolíme dle chuti. Rozkrájíme rádýlkem na obdélníčky. Posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme péct na 200°C cca 20 min - je třeba hlídat, aby se nepřipeklo. Po upečení necháme vychladnout a rozlámeme :-)



 Bezlepkový těstovinový salát
cca 6 porcí

1 pytlík oblíbených bezlepkových těstovin 500 gr
2 cibule, 3-4 stroužků česneku
cca 200 gr bílého masa, na proužky nakájené
mražená zelenina  - hrášek, kukuřice, mrkev
1/4 menší hlávky bílého zelí
sůl, pepř, kmín, bylinky dle chuti - oregano, tymián, rozmarýna, pažitka
olivový olej

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli (nejlépe větší plátky, ne drobné kostičky) do měkka, přidáme maso, osmažíme, přidáme nahrubo nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme, dusíme vše do měkka pod poklicí. V druhém hrnci mezitím uvaříme bezlepkové těstoviny.
K měkkému masu a zelí přidáme další zeleninu, podusíme. Dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem. Smícháme s těstovinami. Přidáme bylinky, pažitku.

Dle chuti můžeme přidat nahrubo nastrouhaný parmazán či svůj oblíbený sýr :-) Další varianta je místo zelí podusit oblíbené houby :-)




Bezlepkový cheescake

200 gr bezlepkových sušenek bez náplně (na způsob lepkových esíček)
125 gr rozpuštěného másla (lze i heru, či půl na půl, ale máslo je máslo)
150 gr cukru
1 vanička tvarohu
1 vanička mascarpone (200 gr) - možné nahradit např. lučinou, krémovým čerstvým sýrem
2-3 vejce - žloutky a bílky zvlášť
mandle sekané či plátky
cca 200 gr drobného ovoce (já naposled použila směs jahůdek, malin a červeného rybízu - fantastické)

Sušenky rozdrtíte třeba v robotu či válečkem, promícháte je s rozpuštěným máslem, necháte chvilku odležet. Mezitím si zapnete troubu na 165°C. Směs sušenek a másla upěchujete do vymazané koláčové formy (já používám pečící papír), dáme na chvíli chladit do ledničky. Připravíme si krém - mascarpone, tvaroh, část cukru a žloutky rozmícháme, přidáme vyšlehaný sníh z bílků a zbývajícího cukru. Vmícháme sekané mandle.


Formu vyndáme z lednice, nalijeme krém, posypeme ovocem a dáme péct do vyhřáté trouby (pod dávám plech naplněný vodou, aby se nezašpinila trouba, někdy mi trocha másla vyteče). Pečeme cca 40-50 min, do zlaté barvy. Po dopečení nechám cca 15 min v otevřené troubě, potom dám vychladit - je dobré formu sundavat až když je bezlepkový cheescake opravdu studený.




Rajčatové pomodoro po italsku
Suroviny:
2-3 kila rajčat
2-3 cibule

8-10 stroužků česneku
bazalka
tymián
oregano
rozmarýn
sůl
(dle uvážení)
2 - 3 lžíce cukru
olivový
olej na orestování cibule

Na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat.
Přidáme nakrájená oloupaná rajčata (celá rajčata spaříme vroucí vodou, chvilku necháme stát a pak jdou krásně oloupat), přidáme sůl a dusíme cca 30 min, až se rozvaří na kaši.
Asi tak 10 minut před koncem přidáme česnek nakrájený na plátky a bylinky, čím víc – tím líp.
Když je omáčka hotová, nalijeme ji do sklenic se šroubovacím víkem a zavařujeme v klasickém hrnci. Nalijeme do něj vodu asi tak, aby sahala kousek pod víčka, a pomalu vaříme zakryté přibližně 45 minut.
Je možné přidat nastrouhanou bramboru, aby pomodoro bylo husté. 



Rychlé šlehačkové bezlepkové řezy s kokosem

Chvátáte a potřebujete rychle opravdu moc dobrý moučník ke kávě pro návštěvu? Níže bezlepkový recept od naší maminky na super rychlé šlehačkové bezlepkové řezy s kokosem, které jsou opravdu moc dobré:

3 vejce
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
2 hrnky mouky (smícháme rýžovou, pohankovou, kukuřičnou a Jizerku ve stejném poměru)
1 vanilk.cukr
1 prášek do pečiva
drobet kokosu na vysypání plechu

1 sáček strouhaného kokosu
15 dkg cukru moučka
2 kelímky šlehačky

Na těsto zamícháme vejce, cukr, olej, mléko, vanilk. cukr, opatrně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Syrové těsto vlijeme na vymazaný kokosem vysypaný plech, posypeme rovnoměrně kokosem z 1 sáčku, těsto upečeme při cca 180°C cca 1/2 hod - na horké upečené těsto vlijeme rovnoměrně 2 neušlehané šlehačky, které se vsáknou do těsta.



Třešňový clafoutis (francouzská bublanina)

Úprava třešní:
Cca 500g vypeckovaných třešní (já použila kompot)
1 lžíce krupicového cukru
1 lžíce třešňové pálenky

Třešně se promíchají s cukrem a pálenkou, pak se nechají hodinu uležet.
Tak je to přesně podle receptu, já ale toto vynechala.

Na těsto - mám recept upraven na větší dávku - původně je jen ze 100g mouky, což by bylo pro naši rodinku málo

100g bezlepkové směsi Michalík (nebo jako obvykle kdo jakou má raději)
50g jáhlové mouky
50g rýžové mouky
1 vejce
3 žloutky (já dala 4 celá vejce)
90g krupicového cukru (dala jsem pouze 60g)
1 lžíci vanilkového extraktu (opravdu se vyplatí si ho doma vyrobit, vanilková chuť pečiva je pak mnohem lepší)
100 g rozpuštěného másla (nebo hery)
200ml mléka
200 ml šlehačky
1 lžička srouhané kůry z biocitronu

Do mísy dáme mouky, špetku soli. V druhé míse ušleháme vejce, cukr, vanilk. extrakt, máslo, citronovou kůru, mléko, šlehačku. Pak zamícháme do našlehané směsi promíchané mouky a vymícháme v hlaďounké těsto. Necháme cca 10 minut odležet a jestli nám mouka zhoustla moc, přidáme ještě mléko.....těsto má být spíše tekutější.
Do máslem vymazaného a vysypaného plechu - třeba kokosem, naklademe třešně a zalijeme těstem....pečeme pomalu tak na 160°C dokud těsto nezezlátne asi tak 40 min.
Když si moučník dáte ještě teplý, uděláte nejlépe!!!!
Jo a nelekněte se, moučník při rozkrojení vypadá tak trochu jako by byl slitý nebo celý z tvarohu....




Bezlepková luxusní bublanina:

2 (2 dcl) hrníčky cukru
3 vejce
2 bílé jogurty (my používáme Hollandia 200 gr)
6 dkg rozpuštěného másla
3 skleničky mouky (rýžová, pohanková, Jizerka, kukuřičná - smíchat)
1 prášek do pečiva

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty, máslo, nakonec vmícháme smíchané bezlepkové mouky spolu s prdopečem. Rozetřeme na větší plech a poklademe ovocem. Pečeme do zlatohněda.



Bezlepkový piškotový dort

3 bílky na sníh
18 dkg cukru moučka
3 žloutky
6 lžic oleje
18 dkg bezlepkové mouky Jizerky
1/2 prdopeče
3 lžíce vlažné vody

Z bílku a cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme žloutky, olej, vodu. Vmícháme mouku s prdopečem. Těsto vlijeme do vymazané kulaté formy a pečeme do zlatohněda.

Po upečení rozřízneme a namažeme oblíbeným krémem, vršek poté opět pokryjeme krémem a dle fantazie ozdobíme šlehačkou, čokoládou. Jiná varianta: korpus rozřízneme, namažeme marmeládou, vršek pokryjeme ovocem a zalijeme želatinou (zaléváme vychladlou želatinou, která již začíná tuhnout).



Bezlepkové palačinky

1l mléka
 cca 400 gr pohankové mouky (lze i částečně namíchat s kukuřičnou, mouku postupně přisypávejte dokud těsto nebude o něco řidší než na klasické palačinky z bílé mouky - pohanková mouka hodně nabude a fígl je v odpočinutí těsta, min hodinu, ale klidně i přes noc v ledničce)
2 vejce
špetka soli, event skořice

Vajíčka rozmícháme v mléce, osolíme, můžeme ochutit skořicí,  poté za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto necháme odležet min hod, poté opět zamícháme a dle potřeby rozředíme mlékem.

Pečeme klasicky.




Pohanková kaše

100 ml vody
Cca 1/2 l mléka
Cca 100 gr loupané pohanky (lze i z mouky, cca 4-5 lžic)
špetka soli, skořice, cukr dle chuti

Pohanku zalijeme vodou a přidáme špetku soli, přivedeme k varu, krátce povaříme cca 5 min (do téměř vyvaření vody) a hned přidáme postupně mléko, stále vaříme za stálého míchání dalších cca 15-20 min, do měkka.
Mléko přidáváme postupně dle hustoty kaše.

Na závěr vaření přidáme cukr, skořici, můžeme přidat hrozinky či jiné sušené ovoce, nebo zamíchat nastrouhané jablko, hrušku,...



Jáhlové škubánky

Hrnek jáhel
Voda cca 1 cm nad výši jáhel v hrnci

Jáhly spaříme, poté uvaříme v mírně osolené vodě do měkka, vodu přiléváme postupně (abychom ji úplně vyvařili), poté uděláme horním koncem vařečky důlky v jáhlách a přidáme 3 lžíce pohankové mouky (můžeme ale vynechat), necháme propařit přikryté cca 15 min, poté lžící namáčenou v rozpuštěném másle vykrajujeme škubánky. Sypeme cukrem, mletým mákem, poléváme máslem.

Varianty:

Rýžová kaše se skořicí, s kakaem, se sušenými švestkami, hrozinkami, s jablky, hruškami, třešněmi,...
Rýžový ovocný salát - uvařená rýže se smíchá s ovocem dle chuti, mandlemi, skořicí, s medem.
Jahelník - do uvařených jáhel zamícháme spařené sušené ovoce (nejlépe švestky, hrozinky), oříšky a zamícháme sníh s bílku - upečeme v troubě dozlatova.

Pokud nemůžete kravské mléko lze zaměnit za sójové či rýžové




Jednoduchý bezlepkový dort - náhrada piškotového korpusu

3 vajíčka
125 gr přírodního cukru
1 šlehačka (smetana je málo, opravdu použijte šlehačku min 33%)
250 gr směsi bezlepkových mouk
1 prdopeč :-)

Vajíčka vyšleháme spolu s cukrem, co nejdéle, do pěny. Poté zašleháme šlehačku, mouku smíchanou s práškem do pečiva již jen lehce vmícháme. Necháme chvíli bobtnat (mezitím si dáme vyhřát troubu na cca 180°-190°horkovzduch), ještě jednou opatrně zamícháme a vlijeme do vymazané např. kokosem vysypané dortové formy a dáme péct - cca 45-55 min, do zlatohněda. Vychladlý korpus rozřízneme a promažeme nějakou výraznou marmeládou (já nejraději malinovou), povrch ozdobíme pařížskou a bílou hutně vyšlehanou smetanou. Posypeme čoko hoblinami (samo bezlepkovou čokoládou - ano i tady najdete lepek, světe div se, ale je to tak)- fantazii se meze nekladou :-)



Čokoládový dort

200g bezlepkové mouky (použila jsem mouku Michalík)
100g pohankové mouky
100g kukuřičné hladké mouky
200g krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 prášek do pečiva
50g kakaa holandského typu
200g másla (myslím, že se může použít i hera)
4 vajíčka
2 zakysané smetany (300g)
2 lžíce vanilkového extraktu (popřípadě vanilkový cukr - doporučuji koupit v DM - Alnatura)
1 hrnek mléka 
na čokoládový krém ( nutno připravit dopředu, aby v lednici stačil ztuhnout)
300g kvalitní tmavé čokolády (namixovala jsem s ledovými kaštany)
50g másla
1 šlehačka

Šlehačku s máslem přivedeme téměř k varu, poté nalijeme na nalámanou čokoládu a mícháme do hladka, necháme vychladnout a dáme do lednice, aby krém ztuhl!

korpus
 mléko, rozpuštěné máslo, vejce, zakys. smetanu, vanilkový extrakt smícháme a přidáme
mouky, cukr, sodu, prášek do pečiva a kakao - které jsme předem též promísili, vytvoříme vláčné těsto, necháme tak 10-15 min odstát a pokud nám hodně zhoustne, přidáme ještě navíc mléko;
nalijeme na promazaný plech a pečeme pomalu, asi tak na 160°C
Necháme vychladnout, můžeme rozříznout a promazat marmeládou, celý dort pokryjeme čokoládovým krémem. Kdo nechce celý dort tmavý, vynechá kakao nebo může udělat dvoubarevný- kakao pouze do části těsta.




Sticky toffee pudding - originál receptu s bezlepkovým vylepšením

300 ml horkého černého čaje (lepší více 400 ml)
230 g datlí (nahradila jsem rozinkami)
50 g másla
170 g přírodního nebo obyčejného cukru
3 vejce
230 g mouky prosáté s práškem do pečiva (stejný díl bezlepkové mouky např. Unimix+kukuřičné mouky+pohankové mouky)
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkové esence (nebo část cukru nahraďte 2 balíčky vanilkového cukru)
1 lžička granulí instantní kávy
3 lžíce smetany ke šlehání (100ml)
2 lžíce brandy nebo rumu
80 g přírodního cukru + 30 g másla

Nejdříve si uvařte čaj, kterým zalijete datle či rozinky a necháte odstát aspoň 1 hod; máslo, cukr, vejce utřete a přimíchejte k čaji; přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou; nechte vše aspoň 15 min uležet, pak promíchejte a pokud se bude zdát, že těsto hodně zhoustlo, přidejte vodu nebo mléko, vlijte na menší plech a pečte v troubě cca 45 min (nebo jak se vám bude zdát vhodné) na 150°C.Mezitím si připravíte polevu - toffee sauce- smetanu, rum, máslo a cukr smíchejte a povařte dokud nezhoustne, pak nalijte na upečený moučník.....




Zapečené borůvky s tvarohem

2 tvarohy + 100 gr změklého či lépe rozpuštěného másla + 3 vejce zamícháme, přidáme 1 vanilkový cukr a 100 gr (nebo dle chuti) cukru, dále 3 lžíce pohankové mouky (nebo 2 lž pohankové a 1 lž jáhlové, či pohankovou úplně zaměňte s amarantovou) a 1 lžička prdopeče (pro nechápavé Prášek do pečení :-)
Směs nalijte do vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku cca 30X20 cm a posypte 2-3 hrstmi borůvek.
Pečte při 180°C (horkovzdušná) cca 40 min uprostřed trouby - tvaroh malinko zezlátne. Poté nechte vychladit, nelekejte se, při chladnutí poněkud splaskne.




Česnekové špenátové gnocchi (čti ňoky)

recept je na jedno jídlo pro 4 osoby (2 dospělí,2 děti), pokud budete chtít větší množství, musíte zdvojnásobit množství

Gnocchi:
1 kg brambor - doporučuje se v receptech varný typ C, ale stačí ty co máte doma :-)
sůl, nejlépe mořská - dle chuti
čerstvě namletý pepř  - dle chuti
40g parmazánu - nastrouhat
100-150 g pohankové mouky (může být na půl s kukuřičnou)
2 žloutky
celá palice česneku - oloupat, nastrouhat

 Dáme si vařit vodu na gnocchi, pak uvařené brambory nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme.
Ze vzniklého těsta vyválíme válečky ze kterých si vykrojíme tvary jaké chceme...dáme postupně do vroucí vody a pozor, mějte hned připravenou nádobu na uvařené gnocchi, jsou rychle hotové, jak vyplavou na hladinu,tak se hned musí vyndat. Trvá to 30 sekund až 3 min, záleží na velikosti.

Špenátová omáčka:
Doporučuji dát povařit ve stejnou dobu, jako dáme vařit vodu na gnocchi.

1 balení mraženého špenátu nebo čerstvý Baby špenát (ten stačí spařit)
3 stroužky česneku - nastrouhat
sůl, čerstvý mletý pepř - dle chuti
1 smetana

Mražený špenát lehce podusíme, aby se rozmrazil, přidáme sůl, pepř, česnek, promícháme, přidáme smetanu a už jen lehce prohřejeme. Podáváme s česnekovými gnocchi.




Bezlepkový mazanec (středně velký)

30 dkg bezlepková mouka (Schär)
4 lžíce kukuřičné mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce cukru krupice (přírodního dávám víc)
240 ml šlehačky
4 lžíce másla (hery)
1/2 kostky droždí
1-2 vejce (dle velikosti)

Mírně ohřát cca 1/3 šlehačky, rozdrobit droždí, přidat lžíci cukru a lžíci mouky, nechat vzejít kvásek.
Do nádoby z pekárny vlít zbytek šlehačky, rozehřáté máslo, vejce, sůl, smíchané mouky, zbylý cukr, nakonec přidat kvásek. Buď hodně dlouho ručně zpracovávat do hladkého těsta, nebo v pekárně program Hnětení. Nechat vykynout cca 1 hod, poté dobře promíchat a ještě nechat jednou vykynout cca 30 min.
Na pomoučněném (kukuřičná, pohanková,...) vytvarovat bochánek, možno přidat mandle, rozinky - dle chuti. Ještě nechat bochánek kynout na plechu.
Vložit do předehřáté trouby 230°C (zde nepoužívám horkovzduch) a péct cca 30 min - bochánek musí být zlatohnědý - troubu neotvírat!
Upečený nechat vychladit mimo troubu. Nekrájet horký.




Sypaný tvarohový koláč

3 hrnky pohankové mouky (lze smíchat na půl s jáhlovou či amarantovou)
1 hrnek cukru
1 prdopeč (prášek do pečiva)

Vše smíchat v nádobě.

Připravit nádivku:

3 tvarohy, 3 vejce, 500 ml mléka (nejlépe 250 ml mléka a 250 ml šlehačky 12%), cukr dle chuti, kapku rumu či dvě, trochu nastrouhané citronové kůry (z bio!)
Všechny uvedené přísady na nádivku rozmíchejte.

Na vymazání plechu a pokladení vršku buchty si připravte Heru či máslo (půl kostky)

Na silně vymazaný plech tukem nasypte polovinu suché promíchané směsi, na to rovnoměrně vylijte tekutou směs, můžete přidat rozinky. Event. mražené borůvky. Nebo třeba nudličky mandlí. Tekutou směs rovnoměrně zasypte zbytkem suché směsi a poklaďte hustě na kousky nakrájenými plátky tuku (nebo tuk rozpusťte a směs opravdu hustě pokropte).

Pečte na spodním roštu v předehřáté troubě při 180°C do zlatohněda. Po vychladnutí dejte do lednice odležet, nejlépe do druhého dne.




Zdravé bezlepkové housky
(z této dávky asi 6-8 housek, záleží na velikosti)


300dkg  bezlepkové mouky (1/2 bezlepková směs Unimix, zbytek namíchat rýžovou a pohankovou)
2 vejce
150g tvarohu
6-8 lžic oleje
6-8 lžic mléka
2 lžičky prášku do pečiva
sůl - dle chuti

Napřed smícháme vejce, tvaroh, olej, mléko, do doho nasypeme osolenou mouku s práškem do pečiva, vypracuje me těsto. Kdo má rád přidá třeba slunečnicová semínka, sezamová, lněná.....
čím víc tím líp :-)
Těsto necháme uležet, znova promícháme, pokud je moc tekuté přidáme trochu mouky. Na předem připravený plech (kdo používá dá pečící papír) položíme vytvarované malé bochánky. Nejlepší je, když si pokaždé namočíte ruce ve vodě, těsto pak bude držet v bochánku a nebudete ho mít všude na rukách.....na každém bochánku mokrým nožem vyřízneme křížek, posypeme ještě třeba semínky nebo i sýrem, jak má kdo rád.
Pečeme asi tak 25 - 30 min asi tak na 180°C.




Bezlepkové špagety se sušenými houbami a sýrovou omáčkou
(cca 2-3 porce)

hrst sušených hub
25 dkg rokfóru (může být i Jihočeská niva)
1 šlehačka
1/2 balíčku špaget (samozřejmě kukuřičné)
2 hrsti rukoly (event. špenát, nebo i petrželka)
sůl, pepř
Sušené houby přelijeme horkou vodou a spaříme cca 10 min, potom povaříme asi 5 min, vodu slijeme , houby ještě trochu vymačkáme a pokrájíme.

Těstoviny uvaříme dle návodu a do uvařených scezených zamícháme lžíci olivového oleje.

Šlehačku přivedeme k varu, rozdrobíme do ní sýr, dle chuti osolíme, opepříme. Po rozpuštění sýra plotýnku vypneme. Do omáčky přidáme pokrájené houby, roketu a nakonec vmícháme špagety.




Mozzarella s rajčátky, bazalkou a olivovým olejem
(2 osoby)

1 balíček mozzarely cca 250 gr
hrst listů bazalky
2 hrstě rajčátek (mini) – v zimě ½ skleničky sušených rajčat
olivový olej (nešetřím)

Rajčátka přepůlím, na talíř pokladu střídavě s lístky bazalky a s mozzarellou nakrájenou na plátky, hojně pokapu olivovým olejem.





Velikonoční bezlepková nádivka
pro cca 4-6 porcí:

30 dkg uzeného masa - na kostičky pokrájeného
30 dkg bílého masa - kuřecí či krůtí prsa, vykostěný králík - opět na kostky
50 dkg hovězího + 50 dkg vepřového semlít
3-4 vařený vejce nakrájet na kostky
2 syrový vejce +  trochu mléka
4 bezlepkové housky na kostičky
sůl, pepř, majoránka, kmín mletý
kopřivy, kontryhel, listy špenátu - cokoliv jedlého zeleného

Housky namočte do rozmíchaných vajíček s mlékem, vyždímejte, smíchejte s umletým masem (pořádně), dále s nakrájeným uzeným a bílým masem, nakonec přimíchejte zelené listy, koření (dle chuti) a vařená vejce. Můžete přidat i líci či dvě oleje, zvlášť pokud melete libové vepřové.
Dejte do vymazaného pekáčku, vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45 - 60 min při 160°C (do zlaté kůrčičky).

Žádné komentáře:

Okomentovat