sobota 1. června 2013

Bezlepkové sladké večeře

Moje děti, a vlastně i já sama, milujeme sladká jídla. Bezlepkově uvaříte vaše oblíbená jídla z dětství poměrně snadno a velmi chutně:

Bezlepkové palačinky

1l mléka
 cca 400 gr pohankové mouky (lze i částečně namíchat s kukuřičnou, mouku postupně přisypávejte dokud těsto nebude o něco řidší než na klasické palačinky z bílé mouky - pohanková mouka hodně nabude a fígl je v odpočinutí těsta, min hodinu, ale klidně i přes noc v ledničce, jak to má vyzkoušené má sestra) 
2 vejce
špetka soli, event skořice

Vajíčka rozmícháme v mléce, osolíme, můžeme ochutit skořicí,  poté za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto necháme odležet min hod, poté opět zamícháme a dle potřeby rozředíme mlékem.

Pečeme klasicky :-)

Pohanková kaše

100 ml vody
Cca 1/2 l mléka
Cca 100 gr loupané pohanky (lze i z mouky, cca 4-5 lžic)
špetka soli, skořice, cukr dle chuti


Pohanku zalijeme vodou a přidáme špetku soli, přivedeme k varu, krátce povaříme cca 5 min (do téměř vyvaření vody) a hned přidáme postupně mléko, stále vaříme za stálého míchání dalších cca 15-20 min, do měkka.
Mléko přidáváme postupně dle hustoty kaše.

Na závěr vaření přidáme cukr, skořici, můžeme přidat hrozinky či jiné sušené ovoce, nebo zamíchat nastrouhané jablko, hrušku,...

Jáhlové škubánky

Hrnek jáhel
Voda cca 1 cm nad výši jáhel v hrnci

Jáhly spaříme, poté uvaříme v mírně osolené vodě do měkka, vodu přiléváme postupně (abychom ji úplně vyvařili), poté uděláme horním koncem vařečky důlky v jáhlách a přidáme 3 lžíce pohankové mouky (můžeme ale vynechat), necháme propařit přikryté cca 15 min, poté lžící namáčenou v rozpuštěném másle vykrajujeme škubánky. Sypeme cukrem, mletým mákem, poléváme máslem.

Varianty:

Rýžová kaše se skořicí, s kakaem, se sušenými švestkami, hrozinkami, s jablky, hruškami, třešněmi,...
Rýžový ovocný salát - uvařená rýže se smíchá s ovocem dle chuti, mandlemi, skořicí, s medem.
Jahelník - do uvařených jáhel zamícháme spařené sušené ovoce (nejlépe švestky, hrozinky), oříšky a zamícháme sníh s bílku - upečeme v troubě dozlatova.

Pokud nemůžete kravské mléko lze zaměnit za sójové či rýžové.

Ahojte Petra


Žádné komentáře:

Okomentovat