neděle 24. března 2013

Tipy a rady na bezlepkové pečení..........

Všichni, kdo nějaký ten rok již vaří a peče bezlepkově, ví, že upéct dobrý moučník, který se nedrobí a není suchý tak, že ani když ho zapijete kávou či čajem, tak se to moc nevylepší....pak zbyde akorát rozdrobit ptákům :-(  .........no ale co s tím, když nechcete přidávat, žádné vylepšující látky proti drobivosti, proti vyschnutí, protispékavé a jiné éčkové dobroty?

Začala jsem intenzivně hledat na netu nějaké rady, ale nic moc jsem nenašla.....recepty to ano, ale když jsem je vyzkoušela, tak výsledek byl stále stejný...moc suché, málo nadýchané....no zklamání stále velké.....
Naše obvyklé, oblíbené moučníky se mi prostě nevedly. Myslela jsem, že bude vše v pohodě, prostě jen vyměním obyčejnou mouku za mouku bezlepkovou, ale ať to byla pohanková nebo bezlepková směs typu Jizerka, Unimix, Schär....pořád žádná sláva.

Začala jsem tedy mouky mixovat a přidávat více "mokrých" surovin než je uvedeno v receptu (více tuku nebo oleje, více mléka, vejce), výsledek byl mnohem lepší.......takže když chci vyzkoušet nějaký nový lepkový recept, zaměním samozřejmě mouku za bezlepkovou, kterou ještě namíchám - např. 1/2 dávky pohankové a zbytek dosypu bezlepkovou směs, kukuřičnou, nebo rýžovou...ta je na moučníky moc dobrá. A dobré je i to, že kukuřičná a rýžová mouka jsou docela levné....

Další tip mám ten, že přidám malý bílý jogurt, a to i do těsta na chleba nebo na housky...tam vždy dám buď tvaroh či jogurt a více tuku, protože výsledek je pak o 100% lepší. Také je dobré přidat do těsta na pečivo nastrouhanou bramboru, je jedno jestli je syrová nebo vařená........

No a nejdůležitější má rada je nechat těsto v míse stát alespoň 10 minut, pak znova promíchat a popřípadě, že těsto hodně zhoustlo, přidat třeba mléko, vodu nebo olej... prostě něco mokrého, aby těsto bylo zase tekuté...to samozřejmě platí u moučníků vylévaných na plech.......vyzkoušejte a nebudete litovat, protože pokud se bezlepkové mouky řádně promísí a nabobtnají, výsledek pak je LUXUSNÍ!!!!! Není rozeznán bezlepkový moučník od lepkového!!!!!!

Jeden recept na bezlepkové housky.........asi tak po 10.- různých neúspěšných receptech a chuťově hnusných......

Zdravé bezlepkové housky
(z této dávky asi 6-8 housek, záleží na velikosti)

300dkg  bezlepkové mouky (1/2 bezlepková směs Unimix, zbytek namíchat rýžovou a pohankovou)
2 vejce
150g tvarohu
6-8 lžic oleje
6-8 lžic mléka
2 lžičky prášku do pečiva
sůl - dle chuti

Napřed smícháme vejce, tvaroh, olej, mléko, do toho nasypeme osolenou mouku s práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Kdo má rád přidá třeba slunečnicová semínka, sezamová, lněná.....
čím víc tím líp :-)
Těsto necháme uležet, znova promícháme, pokud je moc tekuté přidáme trochu mouky. Na předem připravený plech (kdo používá dá pečící papír) položíme vytvarované malé bochánky. Nejlepší je, když si pokaždé namočíte ruce ve vodě, těsto pak bude držet v bochánku a nebudete ho mít všude na rukách.....na každém bochánku mokrým nožem vyřízneme křížek, posypeme ještě třeba semínky nebo i sýrem, jak má kdo rád.
Pečeme asi tak 25 - 30 min asi tak na 180°C
Příprava je opravdu rychlá, takže když si o víkendu trošinku přivstaneme, máme  výýýýýborné čerstvé bezlepkové housky, které vydrží i na druhý den a  nejsou suché a drobivé...... :-)


Pochutnejte si bezlepkově a zdravě! Pavla


Žádné komentáře:

Okomentovat