O víkendu jsem zasela první semínka. Byla to dost dřina :-) Semínka mám zakoupená již od konce
ledna, předsevzetí bylo (jako ostatně už několikátý rok) zasadit je včas do
vhodné nádoby během února a vypěstovat si doma na parapetu kromě několika
letniček také salátek (není nad vlastní ze zahrádky), rukolu, řeřichu - první
zelené lístečky pro zdravé vaření :-).
Na moje oblíbené a již několik let s úspěchem
pěstované dýně zatím nedošlo, ještě je naštěstí čas. I tak mi trvalo
zhruba měsíc, než jsem zakoupila vhodnou zeminu, další zhruba 2 týdny, než jsem
se odvážila na půdu pro vhodný truhlík (když byl manžel doma, jsem si samozřejmě
nevzpomněla), no a nakonec ještě zhruba týden, než jsem navlékla rukavice a
dala se do vlastní práce. Víte, plánovat a poté nakupovat, to mi jde moc dobře,
ale skutek - to už je horší. Semínka jsou však již v patřičné zemině v
truhlíku, i když je již konec března - zase jsem ten únor nestihla - a navíc
musím, ač velmi nerada přiznat, že mě trochu to odsouvání práce a ponechání
pytlů se zemí venku na sněhu vypeklo, zem je dost mokrá, moc se vysušit nedala,
tak doufám a pevně věřím, že semínka neshnijí - držte palce, dám vědět, jak se situace
vyvíjí.
Já vlastně zahradničení ani moc nemusím.
Mám vždy spoustu plánů, ale následné rýpání a hlavně de facto každotýdenní
odstraňování plevele mě zcela zásadně vyčerpává.
Ani moje ruce zahradničení moc nevyznávají, i při použití rukavic jsou celé hnědé od hlíny, polámané nehty, vysušené, raději ani nekoukat.
Ani moje ruce zahradničení moc nevyznávají, i při použití rukavic jsou celé hnědé od hlíny, polámané nehty, vysušené, raději ani nekoukat.
Ale pak ten salátek, radost pohledět. Největší
radost mám ale z bylinek. Mám na
záhonku již několik let mátu, šalvěj, tymián, oregáno, levanduli, meduňku, od
loňska nově mateřídoušku, rozmarýn (ten přes zimu mám v kotelně). Každý
rok mi manželova maminka pěstuje bazalku, mám opravdu velkou spotřebu :-) Nejvíce
ji spapáme s mozzarellou, jak jinak, recept určitě všichni znáte – moje verze:
Mozzarella s rajčátky, bazalkou a
olivovým olejem
(2 osoby)
1 balíček
mozzarely cca 250 gr
hrst listů
bazalky
2 hrstě rajčátek
(mini) – v zimě ½ skleničky sušených rajčat
olivový olej
(nešetřím)
Rajčátka
přepůlím, na talíř pokladu střídavě s lístky bazalky a s mozzarellou nakrájenou
na plátky, hojně pokapu olivovým olejem.
Přikusuji (bezlepkovou) opečenou houstičku.
Zapíjím suchým bílým moravským vínečkem :-)
Příště o
pěstování dýní a samozřejmě recept :-)
Ahoj Petra
Žádné komentáře:
Okomentovat