úterý 19. března 2013

Začínáme s vařením a pečením

První pokusy vařit bezlepkově (opravdu první pokusy byly "téměř" bezlepkové, ještě nebyl důvod, šlo jen o zdravé vaření pro dětičky) dopadaly občas dost zajímavě či spíše smutně, suché rozpadající buchty, nepoživatelné pečivo (ještě s žitnou moukou), no vlastně do strouhanky bylo dobré....vaření bylo lehčí než pečení, na rýži toho většinou moc nezkazíte, pravda pohanka se občas rozvařila do kaše a jáhly někdy (i když čerstvé, propláchlé) zhořkly.....ale vedli se docela dobře kaše, pudingy, také zahušťování sosů kukuřičným škrobem bylo v pohodě. A polívky? Ty šly jedna báseň :-)


Zdravé vaření pro nás znamenalo vařit a hlavně péci s co nejmenším množstvím bílé mouky a bílého cukru. Zatímco hnědý cukr a různé sirupy nám zachutnaly ihned (ani děti a pánové nic nepoznali) tak s nahrazením bílé mouky byl opravdu problém.

Pro lidičky, kteří chtějí jen péct "zdravě" a nemají ani alergii natož přímo intoleranci opravdu vřele doporučuji začít nahrazovat bílou mouku postupně a v dalším článku přidáme vychytávky na pečení opravdu bez lepku :-)

Těšte se, vše vyzkoušené :-)

Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat