čtvrtek 21. března 2013

Bez mazance na Velikonoce? Nikdy!

Upéct bezlepkový a přitom opravdu chutný mazanec (a vlastně veškeré kynuté těsto) je opravdu velká výzva a otázka neskutečné trpělivosti se zkoušením receptů. Na netu jsme jich pár našly a vyzkoušely, moc se nevedlo. Spousta pokusů, spousta drahé mouky, ale chuť stále škrobová a mazanec drobivý.... Určitě to všichni znáte :-(
Sbíraly jsme rady a nakonec obměnily lety vyzkoušený recept z bílé mouky, úspěch však závisí také na opravdu pečlivém a dlouhém zadělávání (já používám domácí pekárnu), kvalitě kvasnic a záměně mléka za šlehačku! Opravdu nešetřete.....při té ceně za bezlepkovou mouku se už těch pár korun za šlehačku ztratí.... 


Bezlepkový mazanec (středně velký)

30 dkg bezlepková mouka (Schär)
4 lžíce kukuřičné mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce cukru krupice (přírodního dávám víc)
250 ml šlehačky + trochu mléka na kvásek
125 gr másla (hery)
1/2 kostky droždí
1-2 vejce (dle velikosti)

Mírně ohřát mléko na kvásek, rozdrobit do něj droždí, přidat lžíci cukru a lžíci mouky, nechat vzejít kvásek.
Do nádoby z pekárny vlít šlehačku, rozehřáté máslo, vejce, sůl, smíchané mouky, zbylý cukr, nakonec přidat kvásek. Buď hodně dlouho ručně zpracovávat do hladkého těsta, nebo v pekárně program Hnětení. Nechat vykynout cca 1 hod, poté dobře promíchat a ještě nechat jednou vykynout cca 30 min.
Na pomoučněném (kukuřičná, pohanková,...) vytvarovat bochánek, možno přidat mandle, rozinky - dle chuti. Ještě nechat bochánek kynout na plechu.
Vložit do předehřáté trouby 230°C (zde nepoužívám horkovzduch) a péct cca 30 min - bochánek musí být zlatohnědý - troubu neotvírat!
Upečený nechat vychladit mimo troubu. Nekrájet horký. Nejlépe sníst ten den.
Dobrou chuť !!

Petra

PS: Zkusíte-li ho, dejte nám prosím vědět, jak jste dopadli. Stejně tak, máte-li vy sami nějaký vyzkoušený recept, díky!

Žádné komentáře:

Okomentovat