Upéct bezlepkový a přitom opravdu chutný mazanec (a vlastně veškeré kynuté těsto) je opravdu velká výzva a otázka neskutečné trpělivosti se zkoušením receptů. Na netu jsme jich pár našly a vyzkoušely, moc se nevedlo. Spousta pokusů, spousta drahé mouky, ale chuť stále škrobová a mazanec drobivý.... Určitě to všichni znáte :-(
Sbíraly jsme rady a nakonec obměnily lety vyzkoušený recept z bílé mouky, úspěch však závisí také na opravdu pečlivém a dlouhém zadělávání (já používám domácí pekárnu), kvalitě kvasnic a záměně mléka za šlehačku! Opravdu nešetřete.....při té ceně za bezlepkovou mouku se už těch pár korun za šlehačku ztratí....
Bezlepkový mazanec (středně velký)
30 dkg bezlepková mouka (Schär)
4 lžíce kukuřičné mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce cukru krupice (přírodního dávám víc)
250 ml šlehačky + trochu mléka na kvásek
125 gr másla (hery)
1/2 kostky droždí
1-2 vejce (dle velikosti)
Mírně ohřát mléko na kvásek, rozdrobit do něj droždí, přidat lžíci cukru a lžíci mouky, nechat vzejít kvásek.
Do nádoby z pekárny vlít šlehačku, rozehřáté máslo, vejce, sůl, smíchané mouky, zbylý cukr, nakonec přidat kvásek. Buď hodně dlouho ručně zpracovávat do hladkého těsta, nebo v pekárně program Hnětení. Nechat vykynout cca 1 hod, poté dobře promíchat a ještě nechat jednou vykynout cca 30 min.
Na pomoučněném (kukuřičná, pohanková,...) vytvarovat bochánek, možno přidat mandle, rozinky - dle chuti. Ještě nechat bochánek kynout na plechu.
Vložit do předehřáté trouby 230°C (zde nepoužívám horkovzduch) a péct cca 30 min - bochánek musí být zlatohnědý - troubu neotvírat!
Upečený nechat vychladit mimo troubu. Nekrájet horký. Nejlépe sníst ten den.
Dobrou chuť !!
Petra
PS: Zkusíte-li ho, dejte nám prosím vědět, jak jste dopadli. Stejně tak, máte-li vy sami nějaký vyzkoušený recept, díky!
Na první pohled se zdá, že bez lepku se žít nedá. To první co vás napadne je: Bezlepková dieta? Co budu jíst? To už si nikdy nedám pizzu? Koláč? Zmrzlinu v kornoutku? Co jídlo ve škole? Všichni známe pořekadlo "Jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli", ale upřímně - jídlo znamená pro většinu z nás moc. Je jedno, jestli vyznáváme zdravou či nezdravou stravu, ale všichni máme oblíbené pochoutky, laskominy...a najednou nemůžeme skoro nic...dokážeme Vám, že to jde, zdravě a stylově :-)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat