sobota 9. března 2013

Velká Británie

Při první návštěvě Londýna - mého velmi oblíbeného města - jsem se kvůli dceři zajímala o bezlepkové jídlo v obchodech s potravinami, i v restauracích. V řetězci Mark&Spencer jej mají, slané i sladké, samozřejmě jsem nakoupila od každého něco a přitáhla přes moře k nám domů, aby dcera i my ochutnali... nebylo to nic moc( trochu suché), ale je fajn, že to mají a vzhledem k tomu, že tyto řetězce jsou v Londýně téměř na každém rohu, nemusí se tedy nikdo bát, že by byl hlady.... Dále mají angličané oblíbená hotová jídla, takže v každém potravinovém obchodu si najde "bezlepkář" něco vhodného, co mu bude chutnat, například zeleninové saláty s masem i bez masa, maso a bramborový salát, atd. Vše má etiketu, kde najdete složení....samozřejmě je dobré mít po ruce slovník :-) Při dalších výletech do Londýna s námi byla i kamarádka s alergií na lepek, takže jsme s průzkumem bezlepkového trhu v Londýně pokročili také v restauracích....a v hotelech.
V klasických anglických hospůdkách "pubs" asi nic moc zajímavého nenajdete....protože mají hodně polotovary, na kterých mají nasypanou mouku, asi pro lepší křupavost či co...i na hranolkách....ale v restauracích různých národností je menší problém...rýže a grilované maso....mají skoro na každém jídelníčku. Pokud se nedomluvíte anglicky, doporučuji bezlepkové kartičky ..... http://celiak.cz/cestovani
No a v hotelu je nejmenší problém, při tzv. kontinentálních snídaních Vám nabídnou máslo, plátkový sýr, džemy (pak samozřejmě mají müsli, kukuřičné lupínky a lepkové tousty) a pečivo si musíte přivézt nebo zakoupit. Zda by Vám v hotelu připravili i bezlepkové pečivo jsme bohužel ještě domluvit nezkoušeli... No a můžete si samozřejmě dát i English Breakfast - vajíčka upravená dle způsobu jaký chcete, teplé rajče a jejich klobásky či buřtíky a fazole, je třeba si včas říci, že chcete bez klobás a bez fazolí.

Pavla



Jeden vyzkoušený recept na anglický dezert......

Sticky toffee pudding - originál receptu s bezlepkovým vylepšením

300 ml horkého černého čaje (lepší více 400 ml)
230 g datlí (nahradila jsem rozinkami)
50 g másla
170 g přírodního nebo obyčejného cukru
3 vejce
230 g mouky prosáté s práškem do pečiva (stejný díl bezlepkové mouky např. Unimix+kukuřičné mouky+pohankové mouky)
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkové esence (nebo část cukru nahraďte 2 balíčky vanilkového cukru)
1 lžička granulí instantní kávy
3 lžíce smetany ke šlehání (100ml)
2 lžíce brandy nebo rumu
80 g přírodního cukru + 30 g másla

Nejdříve si uvařte čaj, kterým zalijete datle či rozinky a necháte odstát aspoň 1 hod; máslo, cukr, vejce utřete a přimíchejte k čaji; přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou; nechte vše aspoň 15 min uležet, pak promíchejte a pokud se bude zdát, že těsto hodně zhoustlo, přidejte vodu nebo mléko, vlijte na menší plech a pečte v troubě cca 45 min (nebo jak se vám bude zdát vhodné) na 150°C.Mezitím si připravíte polevu - toffee sauce- smetanu, rum, máslo a cukr smíchejte a povařte dokud nezhoustne, pak nalijte na upečený moučník.....výborné!!!!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat