středa 20. března 2013

Itálie a jejich bezlepková pizza!

Cestování s bezlepkovou dietou - zatím největší úspěch, který jsme u dcery měli, byla originální italská bezlepková pizza.
Itálie je naše velmi oblíbená země pro rodinnou dovolenou. Je pravda, že jsem asi všechny členy rodiny tak trochu ovlivnila, ale myslím, že jim to vůbec nevadilo.......při každé návštěvě jsme si užívali italského prostředí, no a hlavně také jídla!
Myslím, že kdo ochutnal italskou zmrzlinu nebo pizzu ví, o čem mluvím......a dále jejich sugo (takové to rajčatové pyré, které dávají na pizzu), sýry a čerstvé těstoviny......delizioso!!!
No každopádně, když se u dcery objevila celiakie, byla pizza jedno z prvních jídel o kterých si uvědomila, že si nikde nedá, jen doma od maminky :-(  ..........o té příšerné patlanici s přípravou bezlepkové pizzy určitě napíši později!
Takže následné léto a dovolená v Itálii pro nás vypadala tak, že bychom jeli nabaleni bezlepkovým jídlem, ze strachu a nevědomosti, co asi tak v Itálii seženem........

Ale ještě, že je INTERNET!!!!

Zjistila jsem, že asi přibližně 500 tisíc Italů trpí celiakií, což není zanedbatelné číslo.......v každém velkém supermarketu najdete bezlepkové výrobky, buď jsou to od společnosti Schär - jejichž pečivo u mé dcery zvítězilo, nebo ještě lépe, mají svoje firmy a výrobky, které nabízí spoustu druhů zboží, no koukala jsem jako blázen.....náš trh samozřejmě takovou rozmanitost nenabízí.

Takže místo, abychom jezdili nabalení bezlepkovým jídlem tam, jezdíme nabaleni zpět a to opravdu hodně! Spoustu druhů těstovin - třeba mne překvapili cannelloni -  takových tvarů, které tady nemají ani lepkové......spoustu sladkostí a buchtiček, což je samozřejmě pro dceru velice důležité.... :-),
mají v chlaďácích i čerstvé dobroty - například tortily.
Musíte ale navštívit nějaký velký obchoďák jako třeba jejich COOP, AUCHAN a jiné.....můžou Vám v hledání pomoci tyto stránky, záleží do jaké destinace máte namířeno ...a ceny? Tak ty jsou podobné jako u nás!

http://www.europages.cz/seznam-spolecnosti/did-distrib24/vysledky.html

No a největší radost jsme samozřejmě měli ze zjištění, že spousta italských restaurací má bezlepkové menu, takže pizza, těstoviny, lasagne, tiramisu není problém!!!
Pokud nechcete chodit  v Itálii do restaurací, nebudeme si nic nalhávat, ale není to nic levného, snad každá restaurace/pizzerie Vám připraví pizzu do krabice.......stačí vybrat v menu jakou.......
Italové mají svoje stránky pro celiaky, kde najdete super vyhledávání míst, kde se můžete pěkně bezlepkově nacpat......

Samozřejmě se se všemi podělím...........zde je odkaz:

http://www.celiachia.it/dieta/Dieta.aspx?SS=95

Pro nemluvící italsky přidám návod, přesně na této stránce vidíte na levé straně sloupeček, kde si vyberete to, o co máte zájem.....rozkliknete např. Ristoranti/Pizzerie , otevře se vám další stránka, na které dole pod textem uvidíte dvě položky na výběr - regione a provincia, no a tam si vyberete tu destinaci kam se chystáte a město, vyskočí vám výběr bezlepkových pizzériích, dokonce i s přesnou adresou!!!!! takže neváhejte a když vyrazíte do Itálie nezapomeňte se připravit ať si dáte jejich výýýýbornou bezlepkovou pizzu, se kterou se nebudete patlat a i když ji upečete výbornou není to ta jejich!
Informace o cestování s bezlepkovou dietou do Itálie jsem vyčerpala, takže pokud bude někdo chtít podrobnější info, stačí zaslat dotaz :-)
 Zdravím, Pavla

2 komentáře:

  1. Když už teda Itálie, tak bych ráda doporučila italský obchod, kde prodávají i všelijaké už hotové bezlepkové výrobky.. www.italianfood.cz , já tam nakupuji a jsem moc spokojená - milý personál a hlavně!! jsou to fakt dobroty :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme za první komentář :-) a také za odkaz na online obchod s italskými dobrotami. Určitě vyzkoušíme.
    Petra

    OdpovědětVymazat