neděle 29. září 2013

Tvarohový koláč

Když budete mít chuť na něco sladkého, ale při tom lehkého, poslouží jistě tento recept na Tvarohový koláč. Dělala jsem ho v původní variantě a pak vyzkoušela těsto udělat ze sušenek, jako na cheesecake.
Obojí bylo neobyčejně výtečné :-) a žádná velká patlanice, jak jsme všichni u bezlepkových těst zvyklí....

Na těsto:
100g krupicového cukru (dala jsem jen 70g)
150g mouky (pohanková a kukuřičná)
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 vejce
150g rozpuštěného másla (jde použít i hera)
trochu strouhané biocitronové kůry
Sušenkové těsto (druhá varianta):
4 balíčky bezlepkových sušenek (viz foto v receptu na Makovošvestkový koláč)
50g rozpuštěného másla
mistička mletých mandlí
Sušenky nastrouháme či rozdrtíme, smícháme s mandlemi a máslem,
vzniklé těsto namačkáme na dno formy.
Na náplň: 
160g másla (opět jsem použila méně, jen 50g)
425ml mléka
500g měkkého tvarohu
2-3 vejce
1 sáček vanilkového pudinku (z DM od firmy Alnatura je nejlepší)
1 lžíce rumu
175g krupicového cukru

Přísady na těsto dáme do mísy a promícháme, necháme ho v lednici chvíli odležet.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň, máslo rozpustíme, přidáme mléko, promícháme a pak přidáme ostatní přísady.
Těsto nalijeme či namačkáme do dortové formy, dle toho, jaká se Vám podaří konzistence....u bezlepkového těsta víme, že občas se chová trošku nevyzpytatelně ..... :-)
Na něj nalijeme tvarohovou směs a pečeme v troubě na 150°C cca 50 min.

Zkuste a pochutnejte si.
Hezký den, přeje Pavla




Žádné komentáře:

Okomentovat