pondělí 23. září 2013

Bezlepkové pečivo II - je to boj!

I když nemusím držet bezlepkovou dietu, jako má dcera, všechno nové co koupíme s ní ochutnávám....stejně tak zbytek rodiny, musím ale říci, že bezlepkové pečivo je pořád ten největší a nejtvrdší "oříšek".
Kupovaného jsme ochutnali již spousty......a zatím jediné, pro nás chutné, je stále jen pečivo od firmy Schär, hlavně tedy dopékací housky a všechny druhy chlebíků. Tím této firmě rozhodně nechci dělat nějakou reklamu, ale mluvím opravdu dle naší chuti.......
Ať jsem doma zkoušela jakékoliv recepty, výsledek byl většinou děsný, ale to už jsme si tady psali......stále toužím upéct rohlíky nebo housky, které by se podobaly chutí normálnímu lepkovému pečivu.
Určitě tento boj každý znáte, časem se snad postupně dostanu k receptu, ze kterého vzniknou opravdu chutné housky, které jsou dobré a nedrobí se ani druhý den, takže je nemusíte sypat venku ptáčkům..... :-)
Tož zde je zase jeden recept, o trochu vylepšený než minule........... ;-)

Bezlepkové housky II

300 dkg mouky (200dkg bezlepkové směsi (Michalík), zbytek namíchávám - pohanková, jáhlová nebo rýžová)
2 vejce
tvaroh ve vaničce - polotučný / nebo 2 větší uvařené nastrouhané brambory
100 ml oleje (slunečnicový nebo olivový)
100 ml mléka
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rýžového octa (musí být bílý, černý se vyrábí i z prosa a pšenice)
sůl

Pokud máte rádi, přidejte různá semínka - sezamová, slunečnicová nebo dýňová. 

Všechno důkladně promícháme a necháme chvíli uležet, pokud se Vám bude zdát těsto moc řídké, přidejte mouku.
Připravte si plech, nejlépe s pečícím papírem a můžete tvořit z těsta housky.
Pokud si na každou housku namočíte ruce, těsto se Vám na ně nenalepí. Já když to neudělám, mám těsto nalepené všude na rukách a housku nemám uplácanou žádnou..... :-(

Z tohohle množství těsta budete mít asi tak 8 housek, záleží na velikosti.
Na housky naříznu křížek mokrým nožem a můžete nasypat zase semínka.
Pak upečeme v troubě pomalu, tak na 160°C dokud nám lehce nezezlátnou.

Takže do toho! Čerstvé s máslem nebo i džemem jsou mooooc dobré, což jistě oceníte!

Pevné nervy s přípravou, zdraví Pavla





Žádné komentáře:

Okomentovat