středa 18. září 2013

Portugalsko - Lisabon

Další článek z kategorie Cestování s bezlepkovou dietou nás zavede do Portugalska. Bohužel informace ohledně možnosti nákupu bezlepkových potravin, či bezlepkových restaurací budou jen stručné, během mé 3 denní návštěvy Lisabonu šlo pouze o nakouknutí. Navíc jsem se pohybovala jen v centru a to ve Starém městě a v části Belém.


Dle webu http://www.glutenfreeroads.com/en/ by měla být v centru Lisabonu restaurace, nabízející bezlepkové jídlo, hned vedle náměstí Rossio, a obchod někde u náměstí Praça do Comércio. Bohužel jsem nic neobjevila, neměla jsem ale moc času a popravdě řečeno, Portugalsky se těžko domluvíte. Další obchody a restaurace měli být až v okolí Starého města, kam lze asi dojít pěšky, nebo autobusem, metrem - pro mě ale bylo docela obtížné se orientovat v mapě a trasách hromadné dopravy právě kvůli portugalštině - všechny názvy pouze v portugalštině, žádná angličtina, a v jedné mapě ještě byly názvy ulic trochu jiné než na cedulích přímo v ulicích - nedalo se :-( Dle GPS jsem cestu najít nezkoušela. 
Portugalci mají webové stránky věnující se tématu (i se seznamem restaurací), zde je odkaz: http://www.celiacos.org.pt/.
Každopádně bezlepkový oběd či večeři si v Lisabonu dáte snadno - je zde mnoho restaurací nabízejících grilované ryby s bramborem a zeleninou, ryby jsou čerstvé, úžasně chutné. Treska, sardinky, další druhy. Samozřejmě mořské plody. Vše opravdu vynikající a za rozumné ceny. 
Na portugalském webu najdete, jak se řekne v portugalštině bez lepku, bez mouky, atd.,..takže není problém (a na webu to též konstatují) se s číšníky domluvit. Horší je to s pečivem. Proto doporučuji buď hotel předem kontaktovat a domluvit se, zda je možné si bezlepkové pečivo objednat, nebo si přivézt vlastní. 
Na stránkách jedné cestovky jsem dokonce našla možnost objednání bezlepkové stravy v letadle, šlo ale o zájezd do vyhlášené portugalské oblasti Algarve. 

Pokud někdo máte více informací, prosím napište nám, budeme moc rádi a o příspěvek se podělíme.

Zdraví,
Petra

1 komentář:

  1. Tady odkaz na sit "zdrávek" po zutra jedu vyzkouset osobne: https://www.celeiro.pt/catalogsearch/result/?q=Sem+gluten

    OdpovědětVymazat