čtvrtek 3. října 2013

Trampoty s bezlepkovou dietou v Čechách

Naše minisérie o cestování s bezlepkovou dietou opět pokračuje......... :-)

Tentokrát jsem se odhodlala konečně napsat o naší zemi, a to proto, že se během tří let, co dcera musí dodržovat bezlepkovou dietu, situace v Čechách opravdu hodně zlepšila.....ani si nedovedu představit, jaké to tady muselo být třeba před dvaceti lety....dodržovat dietu, když v obchodech nebyl žádný pořádný výběr a zvláště pro děti to muselo být hodně těžké - i když je to "jenom" jídlo, že?

Nejde tady jen o dostupnost produktů, ale také o informovanost prodavačů v obchodech či restauracích a hlavně o OCHOTĚ!!!! S tím je tady v Čechách trochu problém, co myslíte? Tady moc neplatí náš zákazník náš pán, ale jak říkám, situace se tu opravdu hodně vylepšila, takže jít jako celiak do restaurace už není utrpení....... ;-) Možná to taky bude tím, že množství celiaků nebo alergiků na lepek v Čechách pořád stoupá.
Zatím nám ale všude vyhověli a vždy jsme se na nějakém vhodné jídle dle chuti dcery domluvili.

Dříve se nám ještě sem tam stalo, že třeba někde pořádně tuto dietu neznali, ale např. kuřecí plátek se sýrem zvlášť na pánvi všude připravili. Nejvíce mne pobavilo, když jednou v restauraci u zámku Hrubá Skála, si dcera chtěla objednat salát s kuřecím masem a k tomu bylo pečivo, tak jsme se vyptali jak to dělají, že potřebujeme, aby maso bylo úplně přírodní a pečivo ať nám k tomu ani vůbec nenosí.....musím říci, že  číšník byl velice ochotný a pravděpodobně i kuchař, salát byl připraven bez dresinku, maso přírodní, bez pečiva, ovšem dle slov číšníka jí aspoň salát posypali opečenými kousky housky... :-) no co k tomu říci, byli moc ochotní, avšak neznalí.
Myslím, že každý z Vás "bezlepkářů" má takovýchto zážitků několik......

Takže vůbec se neostýchejte u nás v restauracích požádat o speciální přípravu jídla, myslím, že v některých restauracích Vás i překvapí svou znalostí....

Cestování zdar! Pavla





Žádné komentáře:

Okomentovat