pondělí 23. září 2013

Rakousko - první bezlepkové postřehy

Rakousko je jakožto náš soused velice oblíbená destinace pro dovolenou, výlety...Také my jsme se do zdejší krajiny zamilovali. Několikrát jsme navštívili Alpy a také jezera u Salzburgu. Nádherná příroda, milí lidé. Všude čisto, většina domečků je postavena ve stejném stylu, ladíce oku, okolí udržované...asi to nemusím popisovat, že ;-)

Na zimní dovolené jsme byli zatím vždy ubytováni v malém městečku v hotelu, který spravuje pán ze Slovenska, veliká výhoda :-) I při polopenzi není problém se ubytovat s bezlepkovou dietou. Veškeré jídlo připravili extra, vždy dle dohody - pravda většinou plátek s něčím, místo zákusku z mouky připravili zmrzlinu, ale hotel nenabízí přímo bezlepkovou dietu a tak nám jejich přístup přišel perfektní. Jenom pečivo k snídani je třeba mít vlastní.

Pečivo a ani cokoliv z bezlepkových produktů není problém v Rakousku koupit, v každém městečku je nějaký supermarket, kde je nabídka poměrně dobrá. Není tedy problém si vařit sami.

V létě jsme navštívili jezera v okolí Salzburgu a letos nás velice překvapil kemp u Wolfgangsee - měl v nabídce čerstvé bezlepkové pečivo, sice jen na objednávku do druhého dne, ale nakonec měli pečivo i ten den ráno, kdy jsme na tuto nabídku přišli poprvé. Každá houska byla samostatně zabalená, cena 1 EURo a docela i dobrá.

Webové stránky Sdružení pro celiaky v AT jsou: http://www.zoeliakie.or.at/, web stránky jsou sice víceméně jen v němčině, občas v AJ, ale najdete tu informace ohledně přátelských restaurací, hotelů,.. - členění dle regionu, zatím ale informací dle mého mínění moc není.

Pokud máte nějaké tipy na pekárny, obchůdky, restaurace, nebo znáte super webové stránky ohledně bezlepkové diety v Rakousku, prosím pište. Budeme rádi za jakýkoliv podnět, tip, ohlas :-)

Díky,
Petra

2 komentáře: