čtvrtek 12. prosince 2013

Vánoční košíčky bezlepkové

Letos se mi dle původního receptu opravdu zadařilo namíchat bezlepkové mouky tak, že upečené košíčky jsou moc a moc dobré a že nepřeháním dosvědčuje to, že jsem je ještě ani nenaplnila nějakou dobrou náplní a půlka mi chybí.......asi na ně chodily nějaké myšky.......
Vůbec se nebojte, že je to časově náročné - vyrábět košíčky, je to docela rychle hotové. Tak jdeme na to..... :-)

Na košíčky budete potřebovat:

180g kukuřičné hladké mouky
70g rýžové mouky
50g pohankové mouky
80g cukru moučka
200g hery
1 vejce
70g mletých mandlí (neloupaných)
35 - 40 malých papírových košíčků

Heru si trochu rozpusťte nebo nechte celý den venku ať hodně změkne, přidejte k ní ostatní suroviny a pořádně promíchejte až se Vám vše pěkně spojí. Udělejte si z těsta bochánek a nechte uležet v lednici 2 dny. Nechte opravdu co nejdéle uležet, těsto je pak mnohem lepší.
Připravte si papírové košíčky. Z těsta dělejte malé kuličky, do kterých prstem vymáčknete důlek a dáme do košíčku na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C. Necháme vychladnout a naplníme nějakou dobrotou.

Náplně:

Čokoládová klasika

Rozpustíme dobrou čokoládu s máslem, tak, aby byla čokoláda hustá a plníme lžičkou košíčky.
Necháme ztuhnout a je hotovo :-)

Mandlový krém

Pokud si vyberete tento krém, nechte košíčky pouze předpéct tak 10 min (150°C), až trochu vychladnou naplňte je a dejte ještě s náplní dopéci. Asi tak 10 minut, ale raději je pořádně hlídejte, aby se náplň nepřipekla.

100g mletých mandlí
100g másla
50g cukru
trocha nastrouhané kůry z pomeranče
1 lžička vanilkového extraktu (popřípadě vanilkový cukr)
špetka soli

džem dle chuti (nejlépe rybízový)

Vše smícháme dohromady (kromě džemu) a plníme košíčky tím způsobem, že 1 vrstva krému, jedna džemu a ještě jedna krému. Nejlépe vypadá, když použijete džem červené barvy ;-)
Když je hotovo, dáme tedy ještě cca 10 min dopéct.

Karamelová náplň (tu budu teprve zkoušet)

250g nasekaných pekanových ořechů
600ml smetany ke šlehání (min.33%)
200g tmavého třtinového cukru
3 lžičky kvalitní instantní kávy

Svaříme smetanu s cukrem do medové konzistence, cca 10 min, přidáme ořechy a kávu, promícháme a necháme přes noc vychladnout a uležet. S košíčkama stejný postup jako s mandlovým krémem... košíčky předpéct bez náplně a po přidání náplně dopéct.

Tak jakou náplň si vyberete? Já mám v plánu letos tu karamelovou, ale je možné, že zůstaneme opět u čokoládové ;-)

Tak hurááá do toho! Ahoj, Pavla



Žádné komentáře:

Okomentovat