čtvrtek 12. prosince 2013

Bezlepková tradiční vánočka

Bezlepková vánočka je opravdu výzva. Vyzkoušela jsem několik receptů, naposledy i pomalé kynutí přes noc v lednici, nebo i s přidáním Xantanu (to fakt nedělejte), ale nejlepší výsledek jsem dosáhla s tímto receptem (bohužel příliš tekuté bezlepkové těsto, nelze tvarovat copy, je třeba mít formu na vánočku):

Bezlepková vánočka jako od babičky :-)
(na jednu větší formu)
450 gr mouky (směs 15 gr mantler, po 10 gr amarantové, kukuřičné hladké, pohankové)
35 gr kvasnic
230 gr másla (opravdu použijte máslo, max 1/3 nahraďte herou, více ne)
2 vejce
1 vanilkový cukr nebo lžíce vanilkového domácího extraktu
120 gr hnědého třtinového cukru
1 lžička soli
250 ml vlažného mléka
rozinky, mandle
olej (máslo) na vymazání formy

Vánočku zadělávám v domácí pekárně, program těsto. Myslím, že i to rozhoduje.
Nejdříve si připravím kvásek - drobet vlažného mléka, rozdrobené kvasnice, část cukru, rozmíchám v hrnečku, posypu trochou mouky a dám do tepla vzkynout, cca 5-10 min, kvásek spolu se zbylým mlékem vliji do nádoby v pekárně, přidám vejce, vedle rozetřené změklé máslo spolu s cukrem, vanilkový extrakt, mouky, sůl. Spustím program. Při druhém promíchání přidávám rozinky a plátky mandlí.

Nechám vykynout min 1 hod, zapnu troubu na cca 190°C, těsto vliji do vymazané formy a dám do předehřáté trouby péci, pod vložím volný pekáč (někdy těsto překypí z formy) a peču nejdříve cca 20 min a poté trochu snížím teplotu a dopeču dalších cca 20-30 min, vyzkouším propečenost špejlí a po upečení nechám vychladnout již vysypané z formy.

Dle chuti vychladlou ocukruji, podávám.Opravdu výtečná.

Dobrou chuť přeje Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat