čtvrtek 12. prosince 2013

Sladké bezlepkové kaše z quinoi

Každé ráno stojím před velikým dilematem, koupit si cestou do práce makové koláče (lepkové) či koblihy plněné povidly (ano blízko mé kanceláře opravdu mají koblihy plněné švestkovou klevelou a móóc dobré), nebo jíst sice chutně, ale hlavně zdravě a bezlepkově? Můj problém je, že k snídani v pracovním týdnu preferuji sladké, ke kávě. Ranní dvojité espresso si prostě neodpustím ;-)

Pro svoji zdravou bezlepkovou verzi snídani jsem si vymyslela kaši z quinoi, vyzkoušejte, dá se uvařit i ráno, než se namalujete :-)

Bezlepková kaše z quinoi
2 porce

cca 100 gr quinoi
voda
špetka soli
skořice
cukr, mléko, sušené ovoce, mandle (či jiné oříšky)
jablko (hruška, varianty ovoce dle chuti...)

Quinou opláchnu v sítku proudem vody, zaliji v hrnci cca 2-3 mm nad vrstvou quinoi vodou, dám vařit, jakmile začnou stoupat bublinky, dám na cca třetí stupeň (sporák s devíti stupni), přidám špetku soli a velice pomalu vařím na půl zakryté pokličkou (mezitím ta koupelna že ;-) ) Občas juknu, zda není třeba přilít trošinku vody. Vařím cca 15 min, poté přiliji drobet mléka, opět cca 2 mm nad vršíček a cukr dle chuti, rozinky,...povařím cca 3-5 min. Vypnu, nastrouhám jablko, přidám spolu s mandlemi, skořicí a promíchám. Přiklopím pokličku a nechám dojít. Poté přemístím do skleněné nádoby s pevným uzávěrem (např. na marmelády, nejlépe se silným sklem) a odvezu do práce :-) Dobrou chuť přeje Petra.

Stejnou kaši připravíte z pohanky, jahel, amarantu, pro ty co nemusí držet bezlepkovou dietu též z ovesných vloček.


Žádné komentáře:

Okomentovat