úterý 3. prosince 2013

Bezlepkové makové hvězdy

Konečně jsem se pustila do prvního vánočního cukroví, nejsem sice žádný vánoční maniak co peče 20 druhů a více :-) ale když chci uspokojit veškeré rodinné chutě, máme toho také dost.....a to ještě pak musím bránit hotové cukroví vlastním tělem, aby nám vydrželo na vánoční svátky :-)
Nedělám toho moc, většinou tak z půl dávky. Záleží na oblíbenosti a pracnosti, což u bezlepkového je trochu více náááááročné na nervy, že?
Pro začátek jsem vybrala naše oblíbené makové hvězdy, které jsou poměrně rychle hotové. U všeho bezlepkového těsta na cukroví doporučuji nechat uležet v lednici nebo v chladné místnosti minimálně přes noc, těsto se s máslem nebo tukem lépe spojí, půjde lépe tvarovat či válet a nebudete ho mít více na rukách než na plechu.. :-)
Další tip je rozstřihnutý igelitový pytlík, přes který válíme těsto...ale to určitě většina z Vás již zná.
Na toto cukroví je jednoznačně potřeba.....

Suroviny:
125g mletého máku
125g moučkového cukru
150g másla nebo hery (pravděpodobně budete potřebovat více)
150g bezlepkové mouky (nejlépe namíchat rýžovou, pohankovou, kukuřičnou)
lžička skořice

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hroudu těsta, pokud se Vám bude těsto hodně drobit, je třeba přidat tuk. Přidávejte ho ale po malých částech.
Necháme uležet do druhého dne. Před válením si těsto musíme vyndat dříve, aby změklo. Připravíme si igelit na linku, dáme část těsta, přiložíme druhý igelit a vyválíme placku asi tak na 3-4 mm, tenčí určitě ne, myslím, že by se s tím pak špatně pracovalo. Vykrájíme si hvězdičky (samo i jiný tvar), snažíme se o sudý počet...budeme slepovat. Záleží na velikosti, ale měli byste mít množství asi na tři plechy.
Pečeme pomalu! na 150°C a hlídáme, cukroví je poměrně rychle hotové, ale pokud se Vám trochu připeče, nic si z toho nedělejte, připečené jsou také výtečné ;-)
Necháme vychladnout a pak promažeme jakýmkoliv džemem, slepíme k sobě a zdobíme nejlépe bílou čokoládovou polevou, fantazii se meze nekladou.......
Takže do toho, brzy přiletí další vánoční recept......

A žádný předvánoční stres, přeje Pavla

Žádné komentáře:

Okomentovat