Bezlepkové bramborové vdolečky
cca 5 větších uvařených brambor, nastrouhaných na jemno
cca 400 - 500 gr bezlepkové mouky (směs pohankové 300 gr a 100 gr jahelné)
2 vejce
lžička soli
sádlo
hrnek sladkého teplého mléka (nebo kyselého, dle chuti)
mletý mák
hrnek mléka
špetka skořice
cukr dle chuti
povidla, zakysaná smetana
Nastrouhané brambory smíchejte s vajíčky, solí a moukou, uhněťte těsto asi zhruba stejné konzistence jako na knedlíky, nechte chvíli odstát. Vyválejte těsto na placku, cca 0,5 cm silnou, a vykrajujte kolečka. Kolečka osmažte na pánvi vymaštěné sádlem z obou stran. Hotové skládejte do hlubší mísy, nakonec je zalijte trochou teplého sladkého mléka, aby byly vláčnější, nebo dle tradice západních Čech mlékem kyselým, dle chuti.
V hrnci svařte mléko s cukrem a mletým mákem, přidejte trochu skořice, pozor nepřipalte.
Vdolečky ozdobte mákem, dle chuti povidly, zakysanou smetanou.
Přeji dobrou chuť!
Petra
Vypadají nádherně, budete tento recept sdílet na facebookové skupině "Bezlepková dieta - Celiakie"? Pokud ne, tak to tam rádu budu sdílet.
OdpovědětVymazatDíky za inspiraci. Zdraví Petra
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Nebudeme sdílet, necháme to na Vás :-) Děkuji. Hezký večer Petra
OdpovědětVymazat