neděle 18. května 2014

Bezlepkové bramborové vdolečky s mákem

Dobrota z dětství jde bezlepkově snadno a opravdu moc chutně :-) Že jsou z bezlepkové mouky vůbec nepoznáte.

Bezlepkové bramborové vdolečky

cca 5 větších uvařených brambor, nastrouhaných na jemno
cca 400 - 500 gr bezlepkové mouky (směs pohankové 300 gr a 100 gr jahelné)
2 vejce
lžička soli
sádlo


hrnek sladkého teplého mléka (nebo kyselého, dle chuti)

mletý mák
hrnek mléka
špetka skořice
cukr dle chuti
povidla, zakysaná smetana


Nastrouhané brambory smíchejte s vajíčky, solí a moukou, uhněťte těsto asi zhruba stejné konzistence jako na knedlíky, nechte chvíli odstát. Vyválejte těsto na placku, cca 0,5 cm silnou, a vykrajujte kolečka. Kolečka osmažte na pánvi vymaštěné sádlem z obou stran. Hotové skládejte do hlubší mísy, nakonec je zalijte trochou teplého sladkého mléka, aby byly vláčnější, nebo dle tradice západních Čech mlékem kyselým, dle chuti.
V hrnci svařte mléko s cukrem a mletým mákem, přidejte trochu skořice, pozor nepřipalte.

Vdolečky ozdobte mákem, dle chuti povidly, zakysanou smetanou.

Přeji dobrou chuť!

Petra

2 komentáře:

  1. Vypadají nádherně, budete tento recept sdílet na facebookové skupině "Bezlepková dieta - Celiakie"? Pokud ne, tak to tam rádu budu sdílet.
    Díky za inspiraci. Zdraví Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Nebudeme sdílet, necháme to na Vás :-) Děkuji. Hezký večer Petra

    OdpovědětVymazat