pondělí 17. března 2014

Bezlepkové masopustní koblihy

Zdravím všechny, vypadá to, že tu máme zase jaro, všude začínají kvést a vonět první květiny, je to paráda, že bude zase dostatek světla celý den......to mi dodalo náladu pustit se do receptu, o kterém jsem si předem myslela, že to dopadne bledě..... :-)

Našla jsem si recept na koblihy, dělala jsem je také poprvé, na kynuté bezlepkové jsem si nějak netroufla.  Však víte, jak se všechno těsto lepí na ruce.... :-(

Připravila jsem se psychicky :-) a dala se do toho a byla jsem fakt překvapená jak to šlo krásně, výsledek byl moc dobrý, no nebyly to lepkové, ale i tak byly dost nadýchané a dcerka byla moooc spokojená, že má po dlooouhé době také koblihy, co vypadají jako "opravdové" ;-)

Takže jdeme na to....

Suroviny:

420g mouka Michalík
80g mouka jáhlová
100g másla 
300ml mléka
1/2 kostky droždí
40g třtinového cukru
4 žloutky
2 lžíce rumu
špetku soli
citrónovou kůru
džem
olej na smažení
cukr moučka na obalení

Část mléka si ohřejeme a přidáme lžíci cukru a droždí a necháme udělat kvásek, máslo si rozpustíme, ušleháme žloutky s cukrem a citrónovou kůrou, přidáme zbytek mléka, rum, všechno pořádně prošleháme.
Mouky promícháme dohromady, přidáme sůl a postupně přimícháme do našlehané směsi, nakonec přimícháme kvásek.
Těsto pomalu ale důkladně prohněteme.
Nahřejeme si troubu na cca 30-40°C a těsto tam dáme vykynout asi tak na 1 hod. Uvidíte sami za jak dlouho těsto krásně vykyne.

Připravíme si plochu na přípravu koblih, já dělala z těsta menší válečky, které jsem nakrájela na stejné kusy, ze kterých jsem uválela kulaté koblihy, koukala jsem jak blázen, jak to krásně jde, těsto se vůbec nikde nelepilo a krásně drželo!!!

Koblihy necháme ještě chvíli kynout a mezitím do hlubšího hrnce dáme olej, asi tak 5 cm vysoká hladina a pomalu olej rozpálíme, pozor, nedávejte na plno, nebo se Vám koblihy připálí a uvnitř budou syrové.....

Koblihy dáváme do rozpáleného oleje tak, aby na sobě nebyly namačkané a na 1 minutu překlopíme poklicí - nezvedáme ji, poté koblihy otočíme a osmažíme z druhé strany, už bez poklice. Osmažené koblihy vyndáme a obalíme v cukru. Kdo má v kuchyni náčiní podobné injekční stříkačce, napíchne pomocí toho do koblih džem.
Koblihy jsou výborné i bez džemu.

A to je vše, na kynuté těsto to šlo hladce ;-)

Tak si pěkně pochutnejte a užívejte jara

Pavla

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat