úterý 20. srpna 2013

Toskánsko - bezlepkový ráj !

Doufám, že si všichni užíváte krásného léta, jaké máme letos....v červenci jsme nemuseli ani do teplých krajů, jaká jsme tu měli parna.
My ale přesto vyrazili do Itálie, do Toskánska. A samozřejmě mám spoustu informací, jak to tam vypadá s bezlepkovými výrobky a stravováním.
Vynechám povídání o tom, jaká je tam krásná příroda i moře :-) a zaměřím se na to, jaká je tam výýýýýborná bezlepková pizza, zmrzlina a jiné!
Na cestu do Toskánska jsem byla samozřejmě vybavena.....na stránkách, které jsem na blogu již uváděla, jsem si našla názvy a adresy bezlepkových restaurací a obchodů, všechno pěkně vypsala a mohli jsme, hned co jsme se ubytovali a rozkoukali, vyrazit ochutnat Toskánské dobroty.... :-)
V městečku, kde jsme byli ubytováni - Cecina Mare - byly hned dvě pizzerie, které nabízejí bezlepkové menu, nejde jen o pizzy, ale i o různé druhy těstovin, dezerty.

Když jsme byli v první L´Acquapazza, dokonce nás tam překvapili, že měli napečené čerstvé bezlepkové houstičky, které dostala dcera  na ochutnání a musím říci, že byly moc dobré a to dokonce i druhý den. A jak prozradil pan velký šéf, používají na těsto na pečivo i na pizzy mouku s obsahem rozemletých slunečnicových semen. Těsto bylo s drobnými tmavými puntíky......což bylo zajímavé, a zkusím při pečení pečiva přidat do těsta rozemletá slunečnicová semena také, myslím, že by to mohlo pomoci ke zvýšení vláčnosti pečiva...až vyzkouším, hned napíši :-)
Pizza tam byla moc dobrá, těsto chuťově jiné, než jak jsme zatím znali.

V druhé pizzerii Il Cedrino měli též velké bezlepkové menu....totiž to, co jste si vybrali z normálního menu, Vám připraví jako bezlepkové. Pořádně jsem to tam okoukla a opravdu vše připravují zvlášť, pizzy pečou v jiné peci než lepkové!
Je dobré se držet hesla "Důvěřuj, ale prověřuj" :-)
A pizza tam byla opravdu výtečná, jak lepková tak bezlepková......kvůli dceři jsme si totiž objednávali téměř všichni pizzy bezlepkové, aby jsme mohli vzájemně ochutnávat, takže vím o čem mluvím. :-) A to upozorňuji, že bezlepkové pizzy byli dražší jen o 1-1,5 Eura než lepkové.
Další bezlepkový ráj nás čekal, při návštěvě zmrzlinárny.......to jsme ještě neviděli.......měli i bezlepkové kornoutky a v každé zmrzlinárně jiný druh. Takže co Vám budu povídat, dcera byla opravdu moooc ráda, že si pochutná na zmrzlině i s kornoutkem. :-)
A co teprve, jak jsou Italové informovaní, když jsme oznámili, že budeme chtít zmrzlinu do bezlepkového kornoutku, prodavač si umyl ruce, vzal si čisté! lžíce na zmrzlinu a dle výběru je zastrčil do nádob se zmrzlinou z druhé, nenačaté strany.....!!!!!! No řeknu Vám, že jsme valili oči!!!!!

A ohledně bezlepkových produktů v obchodech???? Dle mapky na web stránkách Glutenfree road jsem našla, že jen ve městečku, kde jsme bydleli, mají být asi 4 nebo 5 obchodů s bezlepkovými výrobky...navštívili jsme jen 2 a opravdu to stačilo.......mají tam vše co budete potřebovat....samozřejmě jsme si zase "nabagrovali" domů to, co u nás nemají :-) :-) :-)

Takže pro jistotu znovu uvádím italské stránky, kde najdete bezlepkové restaurace - pizzerie - zmrzlinárny 
http://www.celiachia.it/DIETA/afc/RistorantiHotel.aspx?SS=95&M=99

A stránky, kde jsou k dohledání jak bezlepkové restaurace tak obchody s bezlepkovými produkty!
http://www.glutenfreeroads.com/en/

Jsem moc ráda, že ty stránky opravdu fungují a do Itálie se skutečně nemusíte vůbec bát, že neseženete jako bezlepkáři nic k jídlu ;-)

Mějte se moc hezky, zdraví Pavla

 


Žádné komentáře:

Okomentovat