pátek 26. dubna 2013

Lehký bezlepkový čokoládový dort

Z důvodu, že mám doma plno mlsných jazýčků, hledám pořád nějaké nové recepty na různé moučníky a sladké dobroty....inspiraci hledám na internetu a hlavně také v časopisech Apetit.
Narazila jsem na recept na čokoládový dort, který jsem bezlepkově upravila a protože se opravdu povedl a byl výtečný - to jsem poznala dle toho, že do večera z něj nic nezbylo :-) podělím se o recept................množství, které uvádím je do větší pečící formy, pokud budete chtít mít dort pouze do dortové kulaté formy, stačí poloviční množství........

Čokoládový dort

200g bezlepkové mouky (použila jsem mouku Michalík)
100g pohankové mouky
100g kukuřičné hladké mouky
200g krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 prášek do pečiva
50g kakaa holandského typu
200g másla (myslím, že se může použít i hera)
4 vajíčka
2 zakysané smetany (300g)
2 lžíce vanilkového extraktu (popřípadě vanilkový cukr - doporučuji koupit v DM - Alnatura)
1 hrnek mléka 
na čokoládový krém ( nutno připravit dopředu, aby v lednici stačil ztuhnout)
300g kvalitní tmavé čokolády (namixovala jsem s ledovými kaštany)
50g másla
1 šlehačka

Šlehačku s máslem přivedeme téměř k varu, poté nalijeme na nalámanou čokoládu a mícháme do hladka, necháme vychladnout a dáme do lednice, aby krém ztuhl!

korpus
mléko, rozpuštěné máslo, vejce, zakys. smetanu, vanilkový extrakt smícháme 
a přidáme mouky, cukr, sodu, prášek do pečiva a kakao - které jsme předem též promísili, vytvoříme vláčné těsto, necháme tak 10-15 min odstát a pokud nám hodně zhoustne, přidáme ještě navíc mléko;
nalijeme na promazaný plech a pečeme pomalu, asi tak na 160°C.
Necháme vychladnout, můžeme rozříznout a promazat marmeládou, celý dort pokryjeme čokoládovým krémem. Kdo nechce celý dort tmavý, vynechá kakao nebo může udělat dvoubarevný- kakao pouze do části těsta.

Jsem si jistá, že si pochutnáte!!!!!!!!!

Mějte se fajn, Pavla




4 komentáře:

  1. Ahoj, děkuji za recept a chtěla bych se zeptat, z jakého důvodu jsou použity 3druhy mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, je to z důvodu, že výsledek nám přijde mnohem lepší a chutnější, než při použití třeba jen bezlepkové mouky typu Jizerka....nemáme to nikde nastudované, je to jen z naší hlavy a našeho testování :-)
      Měj se fajn!

      Vymazat
  2. Ahoj :) Děkuju za recept, byl výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, jsme moc rády, že se Vám podařil a chutnal!!!
      Mějte se fajn :-)

      Vymazat