pondělí 24. srpna 2015

Řím bez lepku? Non c´e problema!

Další bezlepkové cestování, tentokrát v krásném, starodávném a nezapomenutelném Římě.
Zaměřím se pouze na bezlepkové info, protože psát o městě by bylo na dlouho, a na internetu najdete nepřeberné množství informací a tipů jak se nejlépe dostat do Říma, kde se ubytovat, co určitě vidět, kde se nejlépe najíst, nakoupit, atd.... ale kde se nejlépe najíst bezlepkově jsem nenašla, asi proto, že se najíte bezlepkově téměř všude :-)

Ubytování jsme měli nalezené dopředu, přes booking.com
Bohužel jsme neměli hotel, který nabízí pečivo, ale nevadilo, jsme zvyklí vozit oblíbené pečivo všude vlastní. Pokud se s ním nechcete tahat, tak v Itálii v každé trochu větší samoobsluze ho mají. Nabídka jako v každém hotelu, pro celiaka vhodné pouze -  plátkový sýr, džem, jogurt, ovoce. 

Opět jsem se předem připravila na stravování a našla jsem si bezlepkové pizzerie a restaurace na mých oblíbených a již několikrát zmiňovaných stránkách www.glutenfreeroads.com

V každé známé čtvrti nějakou najdete. Předběžně jsem si zapsala pár tipů poblíž známých náměstí či památek, které jsme měli v plánu navštívit...
Škoda, že jsme to nevyzkoušeli vše, protože hlad nás většinou přepadl na jiném místě než jsem měla poznamenáno, takže jsme museli improvizovat a ptát se, ale v každé restauraci mají pro tento případ risotto na různý způsob a všude věděli co znamená bezlepková dieta, bohužel ne v českém jazyce :-)
Musíte zkoušet a všude se ptát, protože v některých restauracích nemají nikde označeno, že nabízí bezlepkové těstoviny, ale mají je, a to prosím bez přirážky. Připraví je stejně jako lepkové, dle výběru z jídelního lístku, prostě paráda :-) 
Ceny se pohybují od 8 Euro, záleží na výběru a náročnosti... A komu nestačí risotto či pasta, tak bezlepkovou úpravu masa a různý příloh si také vždy domluvíte.

Nicméně i pizza musela být vyzkoušena (bezlepková je v Čechách velmi postrádána :-) ), zamířili jsme tedy jeden večer na jisto, a to na známé místo Campo dei Fiori, na náměstí socha Giordana Bruna a v jedné boční ulici Via Dei Giubbonari malá pizzerie Voglia di pizza, dělají zde lepkové i bezlepkové, moc dobré....jak na místě tak i s sebou.

Takže stručně sečteno a podtrženo, na bezlepkovou pizzu je dobré mít připraveny tipy restaurací dopředu,  bezlepkové stravování v restauracích bez problému, jak jinak v italském městě... 

Arrivederci, Pavla


1 komentář:

  1. Moc děkuji za tento web! Celiakii mi zjistili až před rokem (ve 30 letech!) a tak se pořád učím a učím a za měsíc se chystáme s manželem do Říma - a už jsem byla nešťastná, že tam nebudu moct nic jíst a co budu dělat... takže moc děkuji za Tip na www.stránku a i za tento web :-) Lucka

    OdpovědětVymazat