sobota 23. května 2015

Milán - bezlepková pohoda

Po delší odmlce a s nástupem léta a cestování bych Vám ráda dala pár informací o městě Milán a bezlepkovém stravování.
Jedná se o italské město (cca 500 tis. Italů má celiakii), tak jsem předpokládala, že s bezlepkovou dietou tam nebude problém....
Nemýlila jsem se.....sice jsem byla řádně připravena dle webových stránek glutenfreeroads.cz, ale ani jsem to nepotřebovala, v každé restauraci či baru věděli hned, o co jde, a i když neměli oficiálně bezlepkové menu, vždy nám poradili, co z jídelního lístku můžeme a co ne. Jak oběd, tak italské dolce (sladký dezert) a i občerstvení  "aperitivo" bylo úplně bez problému, všude jsme něco vybrali, i za dobré ceny.
Byli jsme ubytovaní v hotelu Oasi Village (přes Booking.com), kde nám nabídli bezlepkové sušenky a suchary, což bylo milé.

Courali jsme se po Miláně pár dní a vyzkoušeli několik restaurací a barů......
Mohu doporučit například pizzerii blízko Navigli, což je velmi hezká čtvrť, kde jsou staré vodní kanály, kde dříve fungovala vodní nákladní doprava, okolo jsou moc hezké uličky, říká se tomu také malé Benátky. Pizzerie Be Bob je v ulici Viale col di Lana, téměř na rohu s ulicí Via Pietro Custodi, kde je zase výborná prodejna bezlepkových moučníků, koupily jsme tam malý Sachr, byl moc dobrý.
V pizzerii je otevřeno večer od 19,30 a tvoří se tam již docela fronty, takže pokud byste si tam chtěli posedět, je třeba přijít včas, jinak nutno rezervace, italové chodí spíše až na 21h. Můžete si tam dojít jen pro pizzu a odnést s sebou....a ceny lidové!

Určitě bych Vás poslala do malé rodinné restaurace blízko Duomo, vzhledem k drahým restauracím a kavárnám v blízkosti Duomo, byla tato milým překvapením, jak v cenách (lepkové těstoviny od 6 euro) tak příjemní majitelé. Pokud si nevyberete rizoto (kol 8 Euro), tak moc dobře znají bezlepkovou dietu (italsky dieta sensa di glutine) a připraví Vám maso s bramborem či lososa, to počítejte ale již 15-20 euro).
Tato restaurace Antica Osteria je na malém náměstíčku u univerzity, která je v ulici Via Festa del Perdono, pokud se postavíte čelem ke vchodu do univerzity, tak se vydáte vlevo, tato restaurace má malinkou zahrádku a napravo proti ní je velká restaurace La Rena...ovšem ta byla stále poloprázdná.

Co říci na závěr? Milán je moc hezké město, je tam toho spoustu k vidění a samozřejmě....super nákupy :-) a Milánské rizoto se šafránem musíte rozhodně ochutnat!

Mějte se krásně, Pavla



2 komentáře:

  1. Dobrý den, bylo by možné Vás kontaktovat i jinak než v komentáři? :)
    Děkuji,
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, kontaktovat nás můžete na bezlepkusedazit@gmail.com, těšíme se.
      Hezký den, Pavla

      Vymazat