středa 17. prosince 2014

Bezlepkové ihned měkké perníčky

Na bezlepkové a skutečně hned měkké perníčky si připravte předem tyto ingredience:

Množství cca 2 plechy:

70 gr másla
1 lžíce sádla
50-70 gr moučkového cukru - dle chuti
2 lžíce medu
2 vejce + 1 vejce na potření
30 gr nastrouhané hořké čokolády
2 lžíce kakaa
200 gr pohankové mouky (nebo směs pohankové a amarantové)
1/2 balíčku prášku do pečiva - bezfosfátový
1-2 lžičky perníkové koření


Máslo a sádlo utřete s cukrem a medem, pak přidejte vejce, kakao a nastrouhanou čokoládu, nakonec vmíchejte smíchanou bezlepkovou mouku s práškem do pečiv spolu s kořením a vypracujte těsto. Je-li hodně mokré přidejte opatrně mouku, ale nepřežeňte to, těsto musí odpočívat minimálně přes noc a bezlepková mouka ještě hodně vsaje tekutinu.

Druhý den vyválejte těsto na silnější plát (nejlépe mezi potravinářskými fóliemi), tloušťka cca 0,5 cm a vykrajujte perníčky. Jde to docela dobře, vhodná práce i pro děti. Opravdu dodržte silnější placku.

Vykrájené bezlepkové perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem.  Troubu si předehřejte na cca 190°C - ne horkovzduch - a pečte cca 5 min (když si nejsem jistá, zda již jsou hotové tak jeden rozpůlím a hned vím :-) )

Po vychladnutí můžete ozdobit cukrovou polevou (cukr a citrónová šťáva), nebo bílou čokoládou (samozřejmě bezlepkovou). Dejte do krabice a do chladnější vlhčí místnosti - perníčky můžete jíst hned druhý den. Pokud je necháte v teplé suché místnosti, tak měkké ale nebudou nikdy.

Přeji dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat