čtvrtek 23. října 2014

Horký alkoholový nápoj při počínajícím nachlazení

Dnes nepečeme bezlepkově, ale uvaříme si pro pochmurné listopadové dušičkové počasí nápoj, který vám určitě přijde k chuti a vyžene spolehlivě bacily (při vynechání alkoholu vhodný i pro děti):

Horký ovocný nápoj (punč a svařák dohromady):
Pro 2 osoby:

1/4 litru ovocné šťávy - buď z kompotu (broskvového či třešňového) nebo jablečný mošt
1 sklenička čerstvé vymačkané šťávy - mandarinky, pomeranč, grep - dle chuti
zázvor - množství dle vaší chuti (min cca 1 cm) nastrouhat nahrubo
svitek skořice, 8 ks hřebíčku, 1 badyán, lžička ml. kardamonu
přírodní třtinový cukr
víno (bílé či červené - opět na vašem výběru)
na dochucení med a citrón.šťáva
event. sušené ovoce - brusinky, rozinky; plátky mandlí


V kastrolu se silným dnem necháme zkaramelizovat cukr, přilejeme (opatrně!) ovocnou šťávu, vložíme veškeré koření a zázvor, povaříme cca 5 min, poté vlijeme víno, již nevaříme, pouze necháme při vypnuté plotýnce víno prohřát, do hotové směsi vlijeme čerstvou šťávu, dochutíme medem a citrónem.

Pokud chcete použít sušené ovoce, nejdříve ho propláchněte a pak po povaření tekutiny s kořením směs přeceďte, vložte sušené ovoce, nechte opět projít varem a pak přidejte víno, další postup již je stejný.

Dobré pití!





Žádné komentáře:

Okomentovat