Jestli jste už také
někdy navštívili Itálii, tak víte, že Italové
nepoužívají při vaření kečup…. Musím říci, že já ho také vůbec nemusím,
oproti mým dětem, že? Hranolky s kečupem pro mne fuj, pro ně Ňam….
Italové používají pomodoro, což je něco jako rajčatové
pyré…..používají ho na pizzu, do špaget na omáčku a je moooc dobré.
Vždycky jsem si
přivezla pár sklenic z dovolené v Itálii do zásoby domů. Až jednou se
mojí mamce přemnožily rajčata.......(vlastně jako už několikrát) jen mne nenapadlo si
z nich vyrobit vlastní pomodoro :-)
Takže jsem vzala
sklenici dovezenou z Itálie a přeložila si, copak tam dávají všechno
dobrého.
Pak jsem se vrhla
na svojí výrobu. Buď to vyjde nebo ne…..a vyšlo. Sice se mi v jedné sklenici
asi po dvou měsících udělala plíseň, měla jsem hrůzu, že to samé bude i
v ostatních, ale naštěstí ne…......
Tak tady jsem
sesmolila pro Vás recept…množství je přibližné, a pokud nemáte rádi bylinky,
nemusíte je tam dávat. Tak snad Vám to
vyjde a budete si celou zimu pochutnávat na výborných špagetách (bezlepkových) s pomodorem.
Suroviny:
2-3 kila rajčat
2-3 cibule
8-10 stroužků česneku
bazalka
tymián
oregano
rozmarýn
sůl (dle uvážení)
2 - 3 lžíce cukru
olivový olej na orestování cibule
2-3 cibule
8-10 stroužků česneku
bazalka
tymián
oregano
rozmarýn
sůl (dle uvážení)
2 - 3 lžíce cukru
olivový olej na orestování cibule
Na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou
cibuli. Přidáme cukr, promícháme a
necháme zkaramelizovat.
Přidáme nakrájená oloupaná rajčata (celá rajčata
spaříme vroucí vodou, chvilku necháme stát a pak jdou krásně oloupat), přidáme
sůl a dusíme cca 30 min, až se rozvaří na kaši.
Asi tak 10 minut před koncem přidáme česnek nakrájený
na plátky a bylinky, čím víc – tím líp.
Když je omáčka hotová, nalijeme ji do sklenic se
šroubovacím víkem a zavařujeme v klasickém hrnci. Nalijeme do něj vodu asi tak,
aby sahala kousek pod víčka, a pomalu vaříme zakryté přibližně 45 minut.
A nedávno jsem vyčetla v jednom podobném receptu,
že je možné přidat nastrouhanou bramboru, aby pomodoro bylo husté.
Takže to letos určitě vyzkouším, tedy pokud se mojí
mamce "zadaří" a urodí se jí spousty rajčátek :-)
Buon appetito, Pavla
Žádné komentáře:
Okomentovat