pondělí 15. července 2013

Letní grilování – i zdravě!

Asi každý má rád posezení venku s rodinou či s přáteli, většinou k tomu patří i dobrá káva, nebo víno či pivo. V poslední době se v mém okolí a jistě i ve vašem hodně rozjelo grilování. Je to fajn, griluje se maso, zelenina, ovoce….každý si vybere, co má rád.
Někdo raději na ohni někdo raději na elektrickém či plynovém grilu. Dost se diskutuje, co je lepší nebo zdravější. Každý má svůj tip na to, jak nejlépe něco ugrilovat, jakou přílohu, jaký dip či salsa je nejvhodnější k různým druhům masa.
Já mám taky jeden tip na zdravější grilování na ohni...........
Maso nenakládám do žádné marinády, do žádného oleje, bylinek, koření…..Prostě vezmu čerstvé maso a ugrilujeme ho nad ohněm. Nekape z něj žádný olej, a když je maso libové tak ani žádný tuk, který by se přepaloval a vznikalo z něj něco jedovatého....
Pak mám připraveno ve džbánku ale něco moc dobrého, čím poleji hotové maso na talíři a to je olivový olej – kvalitní, extra panenský, do kterého přidám trochu soli, čerstvě umletého pepře a pak různé čerstvé bylinky. Třeba rozmarýn, oregano, tymián, také petrželku a pažitku. 
Připravím si to trochu dopředu, aby se olej promísil s bylinkami, kdo má rád může přidat i nastrouhaný česnek nebo nakrájet feferonky.
Takže když máme masíčko hotové, každý si jej na talíři potře touto směsí, množství každý dle svého gusta a pak si už jen pochutnáváme! :-) Je to dobré i na grilovanou zeleninu. No a pro toho, komu je to málo slané, mám připravenou v mlýnku hrubou sůl, není nic lepšího na čerstvě upečeném mase než větší krystalky dobré soli. Samozřejmě přiměřeně, jinak už by to zase nebylo zdravé! :-) 
Tak co vy na to? Nezkusíte to?

Hezký den, Pavla

Žádné komentáře:

Okomentovat