pondělí 17. března 2014

Bezlepkové masopustní koblihy

Zdravím všechny, vypadá to, že tu máme zase jaro, všude začínají kvést a vonět první květiny, je to paráda, že bude zase dostatek světla celý den......to mi dodalo náladu pustit se do receptu, o kterém jsem si předem myslela, že to dopadne bledě..... :-)

Našla jsem si recept na koblihy, dělala jsem je také poprvé, na kynuté bezlepkové jsem si nějak netroufla.  Však víte, jak se všechno těsto lepí na ruce.... :-(

Připravila jsem se psychicky :-) a dala se do toho a byla jsem fakt překvapená jak to šlo krásně, výsledek byl moc dobrý, no nebyly to lepkové, ale i tak byly dost nadýchané a dcerka byla moooc spokojená, že má po dlooouhé době také koblihy, co vypadají jako "opravdové" ;-)

Takže jdeme na to....

Suroviny:

420g mouka Michalík
80g mouka jáhlová
100g másla 
300ml mléka
1/2 kostky droždí
40g třtinového cukru
4 žloutky
2 lžíce rumu
špetku soli
citrónovou kůru
džem
olej na smažení
cukr moučka na obalení

Část mléka si ohřejeme a přidáme lžíci cukru a droždí a necháme udělat kvásek, máslo si rozpustíme, ušleháme žloutky s cukrem a citrónovou kůrou, přidáme zbytek mléka, rum, všechno pořádně prošleháme.
Mouky promícháme dohromady, přidáme sůl a postupně přimícháme do našlehané směsi, nakonec přimícháme kvásek.
Těsto pomalu ale důkladně prohněteme.
Nahřejeme si troubu na cca 30-40°C a těsto tam dáme vykynout asi tak na 1 hod. Uvidíte sami za jak dlouho těsto krásně vykyne.

Připravíme si plochu na přípravu koblih, já dělala z těsta menší válečky, které jsem nakrájela na stejné kusy, ze kterých jsem uválela kulaté koblihy, koukala jsem jak blázen, jak to krásně jde, těsto se vůbec nikde nelepilo a krásně drželo!!!

Koblihy necháme ještě chvíli kynout a mezitím do hlubšího hrnce dáme olej, asi tak 5 cm vysoká hladina a pomalu olej rozpálíme, pozor, nedávejte na plno, nebo se Vám koblihy připálí a uvnitř budou syrové.....

Koblihy dáváme do rozpáleného oleje tak, aby na sobě nebyly namačkané a na 1 minutu překlopíme poklicí - nezvedáme ji, poté koblihy otočíme a osmažíme z druhé strany, už bez poklice. Osmažené koblihy vyndáme a obalíme v cukru. Kdo má v kuchyni náčiní podobné injekční stříkačce, napíchne pomocí toho do koblih džem.
Koblihy jsou výborné i bez džemu.

A to je vše, na kynuté těsto to šlo hladce ;-)

Tak si pěkně pochutnejte a užívejte jara

Pavla

Žádné komentáře:

Okomentovat